Trudnoća i majčinstvo

Sve više trudnica pati od depresije

Napisao H. H.

Današnje trudnice imaju veće izglede patiti od depresije u odnosu na svoje majke, pokazalo je novo britansko istraživanje koje prenosi “Hina”.

Stres modernog svijeta možda je pokretač toga porasta, kaže voditeljica istraživanja Rebecca Pearson, stručnjakinja za psihijatrijsku epidemiologiju sa univerziteta Bristol u Britaniji.

“Naši podaci pokazuju da se simptomi koji su povezani s porastom broja depresija odnose na stres i osjećaj zasićenja te tjeskobu a ne na osjećaj nemotiviranosti ili potonulosti”, kaže Pearson. “To podupire teorije da se moguće radi o posljedici ubrzanog modernog svijeta.”

Simptomi prije rođenja djeteta

Dok je postporođajna depresija dobro poznati problem, protekloga desetljeća sve se više pažnje posvećuje simptomima koji se pojavljuju prije rođenja djeteta, kaže droktorica Priya Gopalan, psihijatrica iz bolnice za ženske bolesti Magee univerziteta u Pittsburghu.

“Ono što smo tradionalno nazivali poslijeporođajnom depresijom zapravo započinje u trećem tromjesečju”, kaže Gopalan koja nije sudjelovala u istraživanju. “Ta promjena pomogla je uklanjanju mitova da je trudnoća najsretnije vrijeme za sve majke”.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open naučni tim usporedio je 2.390 žena koje su rodile početkom 1990-ih sa 180 žena sljedeće generacije koje su bile ili kćeri ili snahe majki iz prve grupe. Prosječna dob žena u obje grupe bila je između 22 i 23 godine, piše “Al Jazeera”.

Među starijom generacijom 17 posto imalo je simptome depresije tokom trudnoće dok je 25 posto trudnica mlađe generacije patilo od depresije.

Šta su pokretači porasta trudničke depresije?

Kćeri žena koje su patile od trudničke depresije imale su posebno visok rizik od razvoja prenatalne depresije. Istraživanje je pokazalo da su imale tri puta veće izglede razviti simptome depresije u odnosnu na trudnice čije majke nisu patile od depresije tokom svoje trudnoće.

Prema Pearson glavni pokretač porasta stope trudničke depresije je to što je sve više trudnica koje rade i moraju pomiriti svoje porodične i poslovne obveze, pritisak društvenih mreža i interneta koji potiču na usporedbe te preplavljuju trudnice informacijama, finansijski pritisak i potreba osiguranja dvije plate u porodici za pristojan život, pomanjkanje porodične i društevene potpore za trudnice i sve veći pritisak za intimne partnerske odnose.

Gopalan i drugi stručnjaci kažu kako je potrebno liječiti trudnice koje razviju simptome depresije, ako je potrebno i medikamentima, kako bi se zaštitilo nijhovo zdravlje i zdravlje djeteta.

Gopalan kaže kako se djeca čije su majke liječile depresiju tokom trudnoće bolje razvijaju. “Depresivne majke bez liječenja ne vežu se sa svojim bebama kao što bi one koje ne pate od depresije”.

Komentari

komentara