Trudnoća i majčinstvo

Zaštita od sunca: Prekrivanje dječjih kolica maramama i gazama može biti jako opasno

Napisao H. H.

Svake godine dolaskom toplijih dana viđam po gradu jednu te istu sliku. Roditelji prekrivaju kolica raznim gazama, maramama i pelenama kako bi svoju djecu zaštitili od sunca.

Iz čiste dobre namjere stavljaju svoju djecu u opasnost. Ni ne sluteći da im tako mogu ugroziti život, piše Ordinacija.

A evo zašto je prekrivanje kolica pokrivalima koja nisu za to namijenjena, opasno. Pedijatrica Svante Norgren iz dječje bolnice Astrid Lindgren u Stockholmu, kaže da i najtanja pamučna tkanina, poput gaze, podiže temperaturu u kolicima i blokira slobodan protok zraka.

Test koji je napravljen kako bi se to i provjerilo je pokazao da je nakon samo 30 minuta, za vrijeme toplog dana, temperatura u prekrivenim kolicima dosegla temperaturu od 34 stupnja.

Opasno pregrijavanje

Da bi vam bilo lakše shvatiti odnose temperature, evo jednog primjera. Ako je vani recimo 25 stupnjeva, u kolicima prekrivenim nekom improviziranom prekrivkom je temperatura za čak 15 stupnjeva viša, odnosno iznosi 40 stupnjeva.

Beba u takvim kolicima može naprosto zakuhati. Dok se naše tijelo hladi znojem, bebino nema tu mogućnost. Njoj se diže tjelesna temperatura i dolazi do pregrijavanja. A pregrijavanje može dovesti do toplotnog udara koji može uzrokovati oštećenje središnjeg živčanog sustava, oštećenje mozga, pa i smrt.

Savjeti koji se treba pridržavati po ovim ljetnim vrućinama

1. Zaboravite na improvizirano prekrivanje kolica. Koristite pokrivala koja su namijenjena za to ili koja dolaze uz kolica.

2. Izbjegavajte boravak na otvorenom od 10 u jutro do 16 -17 sati.

3. Bebama ne stavljajte kapice jer one najviše topline gube preko glave. Stavljanjem kapice za vrijeme vrućih dana može dovesti od pregrijavanja.

4. Dijete odjenite u svijetlu i laganu odjeću koja koži omogućava disanje.

5. Vodite računa da dijete uzima dovoljno tekućine.

6. Bebe nakon što navrše 6 mjeseci možete mazati zaštitnim kremena za sunce.

Komentari

komentara