Trudnoća i majčinstvo

ŽENE, OPREZ – Dugotrajno sjedenje na biciklu ugrožava genitalije

Napisao admin

Ako djevojke ili žene predugo sjede na biciklu, može im se ugroziti reproduktivno zdravlje, pokazala je nedavno britansko istraživanje objavljeno u The Journal of Sexual Medicine.


sjedenje (foto:cure.ba)

Sve veći broj ljudi koristi svoje bicikle kao prijevozno sredstvo do posla, ali stručnjaci upozoravaju da je pri tome važno izabrati dobro sjedalo.

I prijašnje su studije otkrile da produljeno vrijeme vožnje u muškaraca može voditi erektilnoj disfunkciji, a sada su se naučnici pozabavili i ženama te otkrili da one mogu izgubiti osjećaj u svojim genitalijama ako sjede na pretvrdom sjedalu, navodi Večernji.

Istraživanje je obuhvatilo žene koje voze najmanje 15 kilometara sedmično. Te žene žalile su se da su ponekad osjetile bol i ukočenost u predjelu zdjelice. Naučnici su otkrili i da su žene koje su svoj upravljač podesile niže nego sjedalo češće imale veći pritisak na meko tkivo jer su se više morale naginjati prema naprijed.

Kako biste što manje pritiskali krvne žile i vene u tom području, stručnjaci preporučuju nabaviti specijalne navlake za sjedalo ili pri kupnji birati sjedala “bez nosa”.

cure.ba

Komentari

komentara