Trudnoća i majčinstvo

Drugo stanje – Kako uskladiti ishranu i trudnoću?!

Napisao admin

Tokom trudnoće, možda ćete se susresti sa mučninama, žgaravicom i gubitkom apetita. Međutim, redovna i zdrava ishrana od suštinskog je značaja dok ste u drugom stanju…


Foto:arhiva

Trudnicama je potrebno da unose kalorije i namirnice bogate folnom kiselinom, kako bi se smanjio rizik od urođenih mana. Konzumiranjem zdravih tečnosti, poput voćnih sokova, sokova od povrća i mlijeka sa niskim procentom mliječne masti, svom obroku lako možete dodati na kaloričnosti.

Značaj zdrave ishrane

Slab unos zdrave hrane može uticati na rast i razvoj bebe. Masna hrana, poput čipsa i slatkiša, ne mora u potpunosti da se izbaci iz ishrane, ali imajte na umu da ove namirnice nemaju esencijalne nutrijente potrebne za rast vaše bebe.

Potrebe u ishrani

Svaka žena je različita i oko specifičnih zahtjeva trebalo bi da se konsultuje sa svojim ljekarom. Ipak u ishranu trudnice svakako bi trebalo uvrstiti čiste proteine, nemasno mlijeko, porcije voća i povrća i integralne žitarice.

Vremenski okvir obroka

Generalno, potrebno je jesti četiri do šest malih obroka dnevno, tokom trudnoće. Manji, ali češći obroci ublažavaju gasove, mučninu i žgaravicu.

Hrana koju treba izbjegavati

Osim alkohola, dok ste u drugom stanju izbjegavajte ribu poput ajkule, sabljarke i skuše. Ne preporučuje se ni upotreba klica, sirovog mesa, prekuhanih jaja i mesa, kao i nepasterizovanih sireva.

Kilaža

Većina trudnica dobije 11 kg na težini. Majke koje su neuhranjene, odnosno imaju manje kilograma nego što je potrebno u odnosu na njihovu visinu, trebalo bi da se udebljaju do 18 kg kako bi smanjile rizik od urođenih mana kod beba. Kod gojaznih majki, kilažu bi bilo poželjno smanjiti. Trudnica ne bi trebalo da se udeblja više od prosječnih 11 kg, jer to može povećati rizik od dobijanja trudničkog dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara