Trudnoća i majčinstvo

Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo?

Napisao H. H.

Čitateljice u forumu Klokanice raspravljaju o tome kada je najbolje vrijeme za prvu trudnoću. Donosimo vam sažetak njihove rasprave i pozivamo da i vi izrazite svoj stav

Postoji li idealno vrijeme za majčinstvo ili je to individualno i ovisi od osobe do osobe i životnih okolnosti? Čitateljice koje su do sada u forumu Klokanice sudjelovale u raspravi “Koje je idealno vrijeme za trudnoću?” uglavnom se slažu da idealno vrijemene postoji i da ono nije isto za svaku ženu. Iako postati mama u ranoj dobi ima svoje prednosti, to ne znači da majčinstvo u kasnijoj dobi ima samo nedostatke.

To najbolje zna naša čitateljica mirči koja je napisala: “Prvo dijete rodila sam s 23, drugo 24, treće 43. Svako doba ima svoje čari”. Nedavno objavljen članak na Klokanici, “Postala sam mama sa 17, a sada sam opet trudna”, izazvao je burnu raspravu na našoj Facebook stranici, a mnogi komentari odnosili su se na to kada je najbolje vrijeme za majčinstvo. Neke čitateljice na Facebooku smatraju da je idealno vrijeme za prvo dijete što ranije, dok se neke nikako ne slažu s time. Plodnost je najveća u dvadesetima Iako su prema stajalištu ginekologa idealne godine za rađanje dvadesete, mnoge žene u tim godinama još nisu spremne za roditeljstvo.

“Razdoblje visoko kvalitetne reprodukcijske sposobnosti žene je između 18. i 38. godine života, nakon koje dolazi do pada mogućnosti začeća, ali i iznošenja trudnoće, odnosno povećanja rizika od spontanog pobačaja.

Ulaskom u 40-e oplodna moć žene bilježi još dramatičniji pad”, rekla nam je prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med., spec. ginekologije i porodiljstva. Pobornice roditeljstva u što mlađoj dobi tvrde da je ipak priroda odredila da su rane dvadesete najbolje vrijeme za prvu trudnoću, jer ako dugo čekaju s odlukom o majčinstvu, mnoge žene suoče se s poteškoćama sa začećem.  Ginekologinja Ulla Marton objašnjava da se žene rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, tj. ovarijska rezerva. Kako reprodukcijska dob odmiče, broj “ovulacijskih” ciklusa značajno se smanjuje, posebno nakon 35. godine, no značajnu ulogu u tome ima i obiteljsko nasljeđe.

Za neke je pravo vrijeme kasnije Kada se govori o razlozima zašto se neke žene odlučuju za trudnoću tek u kasnim tridesetima ili čak četrdesetima, najčešće se navodi financijska stabilnost i zrelost osobe za koju se smatra da dolazi tek s godinama.

Čitateljica vampy_junior podijelila je u forumu svoje iskustvo: “U ranim 20-ima prioriteti su mi bili završiti faks i zaposliti se. U 25-oj sam upoznala njega, hodali smo godinu dana i odlučili zajedno živjeti. Naputovali smo se, zabavljali, stvorili financijsku stabilnost i nakon sedam godina veze odlučili smo se na dijete. Netko će reći da smo predugo čekali, ali ne žalim ni za čim. Svatko ima svoje idealno vrijeme”. Dugo školovanje, nemogućnost nalaženja stalnog posla, ali i partnera te emocionalna nespremnost na roditeljstvo neki su od razloga koji utječu na odgađanje trudnoće. Tako se psihologinja Natalija Stanković osvrnula na posebnosti trudnoće u kasnijoj životnoj dobi. Prema njezinim riječima, većina njih kao prednosti kasnog majčinstva navodi svjesnost i zrelost s kojom su odlučile o trudnoći i preuzele ulogu majke te mudrost, sigurnost i samopouzdanje koje imaju u toj ulozi. “One obično dobro poznaju sebe i dobro se osjećaju same sa sobom.

Žene koje se odlučuju na trudnoću u kasnijoj životnoj dobi svjesnije su rizika koje ona može donijeti tako da više obraćaju pažnju na svoje zdravstveno stanje i ozbiljnije se pripremaju za trudnoću. No valja napomenuti da ta ista činjenica kod nekih majki uzrokuje dodatnu brigu, strahove i stres”, tvrdi psihologinja. Čitateljica Daniela u raspravi na našem forumu napisala je da ima 40 godina i da je prvi put je trudna: “Mislim da ne postoji idealno vrijeme za trudnoću. Svaka je trudnoća, kao uostalom i svaka žena, priča za sebe.

Prvi put sam trudna, imam 40 godina i ovo je vrijeme za mene idealno. Koliko god patetično zvučalo osluškuj svoje srce i organizam i znat ćeš kad je pravo vrijeme”. Odgovornost nema veze s godinama Mnoge čitateljice na Facebooku ipak smatraju da je bolje prije nego kasnije, jedako kao i zrinska koja je u našem forumu napisala: “Ideal je kad se želja i sreća zajedno spoje. Možda nekako po meni bolje prije nego kasnije”, ali slažu se da odluka o majčinstvu mora biti odgovorna, što ne mora nužno imati veze s dobi majke.

Većina se slaže da su ljubav i želja za djetetom najvažnije, ali i podrška obitelji i sposobnost da se djetetu osigura sve najbolje tijekom odrastanja. Što vi mislite kada je najbolje vrijeme za majčinstvo? Podijelite svoje iskustvo i mišljenje u forumu u raspravi  “Koje je idealno vrijeme za trudnoću?!

Komentari

komentara