Trudnoća i majčinstvo

STRUČNJACI POTVRDILI: Ovo je siguran znak da ćete RODITI DJEVOJČICU i nije baš prijatan!

Napisao H. H.

Sada ljekari na pregledu mogu da vam kažu kojeg će spola biti dijete, ali postoje i još neki signali koje vam tijelo šalje, a koji otkrivaju bebin pol.

Postoji toliko “bapskih priča” koje predviđaju spol bebe. Mnoge starije žene će vam reći da, ako vam je stomak visoko, rodit ćete djevojčicu, a isto važi i ako vam se raspoloženje u trudnoćni često mijenja, jedu vam se slatkiši, a koža vam nije baš tako glatka i sjajna kao što je bila.

Ipak, izgleda da zaista postoji (naučno zasnovan) način da otkrijete kojeg je spola beba.

Nova studija je pokazala da postoji veza između maminog imuniteta i bebinog spola. Za potrebe ove studije praćeno je stanje 80 trudnica, koje su redovno išle na preglede kako bi se utvrdili da li se nivo citoksina (markera imuniteta) razlikuje u zavisnosti od spola djeteta.

To je bio glavni cilj studije, a stručnjaci su usput otkrili nešto još zanimljivije.

Nivo citoksina u majčinom organizmu se nije mjenjao u zavinosti od spola bebe, ali je otkriveno da imune ćelije trudnica koje nose djevojčicu proizvode više pro-inflamatornih citoksina kada se izlože bakterijama. To znači da imuni sistem trudnica koje nose djevojčicu jače reaguje kada za to ima potrebe, kaže autorka studije dr Amanda Mičel..

Šta to zapravo znači najbolje je objasniti na primjeru.

Jedna od učesnica studije bila je Melisa Foks, sada majka dvoje djece, a u trenutku istraživanja nosila je djevojčicu.

Kao djevojčica, Melisa je imala problema sa alergijama, koje su vremenom prestale. Međutim, ponovo su se vratile tokom njene druge trudnoće (kada je nosila djevojčicu), zbog čega je morala svakodnevno da uzima lijekove.

Nije rjetkost da trudnice imaju simptome slične alergijskim reakcijama, ali ono što je bilo upadljivo u njenom slučaju je da te probleme nije imala kada je prije toga nosila dečaka.

Njene trudnoće su bile potpuno različite, od toga koja za kojima namirnicama je imala potrebe, preko “jačine” jutarnjih mučnina, do alergijskih reakcija.

Iako nije neobično ni to da žena potpuno različito nosi dvije trudnoće, istraživanje je pokazalo da je u Melisinom slučaju do te razlike došlo zahvaljujući višem nivou inflamacije jer je nosila djevojčicu.

Zapaljenje može da bude uzrok mučnine, bolova i umora, a to može čak da pogorša i simptome medicinskih stanja kao što je astma.

Stručnjaci na osnovu svega zaključuju da ako je u organizmu povećan nivo zapaljenja, to može značiti da nosite djevojčicu, piše “Mondo”.

Komentari

komentara