Trudnoća i majčinstvo

ŠOKANTNA ISPOVIJEST USVOJITELJA – Ta djeca su jednostavno drugačija, žalim što je nisam vratila u dom

Napisao admin

Tek nakon pet godina konačno smo došli do dokumentacije u kojoj je pisalo kako je tokom tri dana zverski mlatio mamim dečko jer nije htela da ga zove "tata"


Pre nekoliko nedelja suprug Robert i ja posetili smo našu usvojenu ćerku, Luis, danas staru 36 godina. Izgledala je dobro, sigurno i zadovoljno. Nadali smo se da će nam mahnuti kad smo odlazili, ali ona je samo zatvorila vrata i otišla – počinje svoju priču Meg Henderson, koja je usvojila troje dece. Njeno srednje dete, Luis bole od autizma

Osvrnula se na priču koja je prepravila britanske medije o majci koja je vratila dete nakon što je saznala da ima poteškoće u razvoju.
“Da je nama neko rekao tačno šta nas čeka, i mi bismo odbili usvajanje. Upravo zato nam socijalna služba ni nije otkrila sve. Danas žarko želim da jesmo” nastavlja Meg.

Kaže, iako smo muž i ja uz nju otkako zna za sebe, iako dobija svu stručnu pomoć, ona uopšte nema nikakvu povezanost s nama. Nije sposobna za to. “Nedelju dana nakon što umremo, ona nas se uopšte neće sećati”, kaže Meg i dodaje kako im to iznova slama srce.
“Nedavno joj je zapela za oko fotografija na našem zidu. ‘Ovaj čovek mi izgleda poznato’ rekla je, a mi smo se blesavo ponadali i pitali ko je to. Ona je samo slegnula ramena. Njen deda joj znači koliko i osoba koju je juče videla na televiziji” opisuje Meg.

Njeno troje dece je usvojeno. Nakon pola života što se brinemo o njima, uistinu mogu da kažem – oni su različiti. Ne manje voljeni, ali različiti od biološke dece. Oni i njihove nove porodice uvek žive ispod sene njihovih prošlih života. Neke od tih sena su trajne i često nose duboke mračne tajne.

Prvo smo usvojili Euana. On je došao s “dobrim” senama. Prekrasno dete i s njim smo uživali dve godine. Onda smo usvojili sestre Luis i Marion. One su došle iz porodice u kojoj je zlostavljanje bila rutina. Sve što su nam rekli u socijalnoj službi da je Luis malo uznemirena nakon godine dana u domu. Ali da se to sve da izlečiti tabletom. Pa ne bi nas valjda lagali?! Otpočetka smo isticali kako ne možemo da se brinemo o detetu s invaliditetom. Ne da ne želimo da brinemo, nego jednostavno ne možemo. Znali smo svoja ograničenja.

Ubrzo, život je postao pakao. Luis je bila hiperaktivna. Ne nemirna, nego hiperaktivna. Malo je spavala što je značilo da su svi malo spavali. Nije pričala nego urlala. Dan i noć. Nije znala sama u WC, kraste je čačkala sve dok nisu prokrvarile i napadala je sve što se kreće. Udarala je glavom o zidove. Njoj je trebala rutina, ali sva rutina nestala je onoga dana kada je ona došla u našu porodicu. Znala sam da će biti iscrpljujuće, ali ovo je bilo više od toga. Sve nas je pogodilo, ali najviše me peče savest zbog sina. Mi smo imali izbor, Marion je bila Luisina biološka sestra, ali njenim usvajanjem Euanovo detinjstvo se završilo.
Uporno smo ispitivali socijalnu službu da li je možda autistična, i je li doživela kakvu povredu mozga. Tek nakon pet godina konačno smo došli do dokumentacije u kojoj je pisalo kako je tokom tri dana zverski mlatio mamim dečko jer nije htela da ga zove “tata”. Bili smo užasnuti, besni i rastužili smo se nad svime što je prošla. Ipak barem smo imali objašnjenje za njene probleme. A i nakon toga nije dolazilo u obzir da ju napustimo. Pa kako bismo mogli?

Polako, tokom godina smo napredovali. I dalje nas nije gledala u oči, ali se smirila. Ipak sve je ponovo postao pakao kada je počeo pubertet. Tada smo otkrili još jednu tajnu koju su nam “zaboravili” spomenuti u socijalnoj službi – njena porodica bila je prepuna psihičkih bolesnika. I njoj je dijagnozirana psihoza. Odjednom smo se upitali da li je sva naša muka bila uzaludna. I došli do jezivog zaključka da jeste, gubitak vremena volje i truda koje smo mogli da uložimo u naše drugo dvoje dece, koja su faktički odrastala zapostavljana.

Konačno smo je smetilu u dom kada je imala 16. Svaki put kada smo odlazili od nje, bila sam u suzama i molila muža da se vrati da odemo zajedno kući. Ali znala sam da nema smisla. Ona je danas muzičarka i nema nikakav odnos sa sestrom. Niti može, Luis zaboravlja ljude gotovo u trenutku.
Ne možemo da vratimo Euanu i Marion sve one godine. I danas u životu žalim samo zbog dve svari.
Prva je da nisam bila s mamom kada je preminula. Ali znala je da je volim, tako da mi je to tek drugo najveće žaljenje. Usvajanje Luis i to što sam je zadržala – najveće. I to je istina.

 

kurir

Komentari

komentara