Trudnoća i majčinstvo

Korisni savjeti u odgoju djece! – 7 rečenica koje mame i tate treba da govore svome djetetu

Napisao admin

Odgoj djeteta životni je zadatak često pun nedoumica i pitanja. Idućih sedam rečenica koje bi svako dijete trebalo da čuje od mame i(li) tate, roditeljima bi mogle da olakšaju taj zadatak.


Foto:arhiva

1. “Volim te”

Pokazivanje ljubavi najvažnije je, ali dijete treba i da čuje da ga volite. Svaki dan recite svome djetetu da ga volite i tako će i ono kada odraste “lakše” drugima reći da ih voli. Govorite svome djetetu “volim te” i u sretnim i u onim manje sretnim trenucima jer te riječi njemu će značiti kao cijeli svijet.

2. “Ponosan sam na tebe”

Djetetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto super napravilo, dijete neće biti potpuno sretno ako te riječi ne čuje i od svojih roditelja. Zato, pogledajte svoje dijete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega. ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocjenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dijete što se trudi, daje sve od sebe i što ne odustaje.

3. “Žao mi je”

Dijete treba da vidi da je i njegov roditelj samo čovjek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogriješiti. I da je griješiti u redu. Zbog toga morate priznati kada ste prema djetetu bili nepravedni i izviniti mu se, jednako kao što od djeteta tražite da se izvini vama ili drugima kada pogriješi. Osim toga, na taj način djetetu iz vlastitog ponašanja pružate primjer kako treba da se odnosi prema drugima kada odraste i da treba da se  izvini kada pogriješi.

4. “Slušam te”

Ova rečenica naročito je važna kada dijete uđe u pubertet. Naučite svoje dijete da vam se povjerava i da ga nije strah da vam kaže šta ga muči i o čemu razmišlja. A to ćete najbolje postići tako kažete djetetu “slušam te” i pustite ga da govori. Držanje prodika i postavljanje previše pitanja djetetu više će odmoći nego pomoći. Zbog toga je bitno da dijete što ranije stekne naviku povjeravanja roditeljima.

. 5 “To je tvoja odgovornost”

 

Ne pomažite djetetu u situacijama kada ono samo može riješiti problem. Vi možda imate najbolje namjere, ali na taj način dijete može steći osjećaj nesigurnosti te da nije sposobno da samo riješi problem. Budite poput trenera: pripremite dijete prije igre, navijajte za njega sa strane i poslije razgovarajte o tome šta je napravilo dobro, a šta bi moglo popraviti. To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj djetetu mora usaditi osjećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouvjerenu i sposobnu odraslu osobu.

6. “Ti to možeš”

 

Važno je da dijete čuje da roditelj vjeruje u njega i da zna da je sposobno da napravi nešto. Nitko ne može djetetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dijete mora da zna da može ostvariti sve snove i ciljeve, ako se trudi. I da u teškim trenucima nikada ne smije da odustane.

7. “Ne”

Ponekad je ono najbolje šta možete da napravite za svoje dijete je reći mu – ne. U tom trenutku dijete to sigurno neće uvijek lako prihvatiti i negodovaće, ali kada odraste cijeniće to što ste mu, onda kada je trebalo, rekli ne.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara