Trudnoća i majčinstvo

Povezivanje mama sa bebama – Zašto bebe tako neodoljivo mirišu?

Napisao admin

Nježan slatkasti miris bebe koji se osjeća u prvim tjednima njezina života miris je koji pamti svaka majka. Zašto je taj miris tako poseban?


Ilustracija (Foto: arhiva)

Još uvijek je tajna što uzrokuje prekrasan nježni miris malih beba. George Preti, analitički kemičar iz Philadelphije, kaže da to još nitko ne može sa sigurnošću reći. Spominje teoriju po kojoj taj miris izlučuju znojnice, a mijenja se čim se beba rodi, prekine se pupkovina i počne se hraniti oralno. Druga je teorija da miris potječe od verniksa, bjeličastih nakupina koje oblažu bebino tijelo dok je u majčinoj utrobi. Verniks se odmah ispere, ali miris ostaje još neko vrijeme. Miris potiče mame da se povežu sa svojim bebama. On aktivira određene centre u mozgu koji uzrokuju da se mama osjeća zadovoljno uz svoju bebu.

 

Bebin miris samo je tek jedan od lukavih načina Majke Prirode da nas natjera da se odmah zaljubimo u bebice. “Velike oči, ružičasta koža, bucmaste ručice i nožice, sve su to trikovi kojima nas priroda privlači bebama i potiče nas da im pomognemo preživjeti,” tvrdi Helen Fisher, biološka antropologinja iz New Jerseya.

 

 

cure.ba

Komentari

komentara