Trudnoća i majčinstvo

Planiranje trudnoće – Kako pripremiti tijelo na trudnoću?

Napisao admin

Planiranje trudnoće najbolji je razlog da svoje zdravlje dovedete u red. Naravno, kako bi povećali šanse za trudnoćom iz snova, potrebno je brinuti o zdravlju i prije nego ugledate željeni plusić.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Općenito zdravlje, vaše navike i lijekovi mogu bitno utjecati na šanse za zdravu trudnoću. Beba u planu je vrijedna promjene nekih loših navika, kao što su nezdrava prehrana, pušenje, konzumacija alkohola ili nedovoljno tjelesne aktivnosti, piše Index.

 

Treba li posjetiti liječnika prije nego pokušate zatrudnjeti?

 

Odgovor je jednostavan, da. Iako to većina žena ne čini, trebalo bi. Tako ćete se moći da su nalazi krvi i urina, ali i opće stanje organizma u redu, što znači da je vaše tijelo spremno na trudnoću. Ovo osobito vrijedi za žene koje imaju dugogodišnje zdravstvene probleme kao što su epilepsija, dijabetes, astma ili ginekološki problemi.

 

Ako pijete lijekove, potrebno je savjetovati se s liječnikom koliko su i jesu li uopće sigurni za korištenje u trudnoći, kako bi liječnik na vrijeme mogao promijeniti terapiju i vidjeti koliko vam nova odgovara. Ne želite isprobavati nove lijekove u prvim tjednima trudnoće kada će vas mučiti mučnine, nesanica i konstantan umor.

 

Liječnika će zanimati vaše zdravlje i način života, kakvo je vaše radno mjesto, prehrambene navike, vježbate li i koliko kilograma imate, jer pretilost može smanjiti vašu plodnost. U tom slučaju će vam svakako savjetovati gubitak viška kilograma prije nego pokušate zatrudnjeti.Manjak kilograma isto tako može uzrokovati otežano zatrudnjivanje. Premršave žene često imaju problema s neredovitim ciklusima, a ponekad i s potpunim izostankom ovulacije.

 

Razgovarajte s liječnikom i o postojećem stanju ako bolujete od dijabetesa, astme ili imate problema s visokim krvnim tlakom. Genetske bolesti u obitelji vrlo je važno imati na umu. Isto tako, vrsta kontracepcije može imati utjecaja na vašu plodnost. Ako ste koristili hormonski oblik kontracepcije, liječnik će vjerojatno savjetovati određen period pauze prije pokušaja zatrudnjivanja kako bi se hormoni vratili u ravnotežu. Nakon nekih oblika hormonske kontracepcije, poput injekcije, plodnost se vraća na staru razinu tek nakon godinu dana.

 

Pregledi prije trudnoće

 

Liječnik će vjerojatno zatražiti krvne testove, testove urina i ako smatrate da je potrebno, testove na spolno prenosive bolesti.

 

Svakako je poželjno prije trudnoće napraviti Papa test. Ovi testovi se obično ne izvode tijekom trudnoće.

 

Dodatci prehrani prije trudnoće

 

Osim što ćete uvođenjem zdravih navika poboljšati vašu plodnost, savjetuje se odmah početi s uzimanjem folne kiseline. Ona uvelike smanjuje rizik od mnogobrojnih defekata i pomaže vašem tijelu da se pripremi na bebu.

 

Cigarete, alkohol, droge

 

Sve ovisnosti mogu uzrokovati zdravstvene probleme vašoj bebi, ali i povećati rizik od pobačaja. Pije trudnoće je idealno vrijeme za odvikavanje. Tako nećete imati najgoru moguću izliku: “Za dijete je bolje da povremeno zapalim cigaretu, nego da na njega prenosim stres zbog odvikavanja.”

Iako se često priča o dopuštenim količinama alkohola u trudnoći, ne postoje sigurni dokazi da on u umjerenim količinama nimalo ne šteti djetetu. Najbolje ga je izbjegavati.

cure.ba

Komentari

komentara