Trudnoća i majčinstvo

Bezuslovna ljubav – Zašto je majka vaš najbolji prijatelj tokom cijelog života?

Napisao admin

Od dana kada ste se rodili pa do danas, uvijek je postojala jedna osoba koja je stalno investirala u vašu sreću: Vaša majka!


Majka (Foto: arhiva)

Kao dijete nikada se niste mrdali od nje, što znači da vam je majka bila prvi najbolji drug. Zabavljala vas je još kao bebu i igrala se sa vama, svaki dan je dolazila po vas u školu kako bi bila prva osoba koja će čuti sve novosti iz vašeg života, pa čak i sada još uvijek želi da zna sve detalje. Ima li boljeg prijatelja od toga?

1. Daje najbolje savjete

Od standardnih stvari poput :”Budi dobar prema braći i sestrama” i “Jedi voće” ima mnogo više u majčinim savjetima od toga. “Svaka šerpa ima svoj poklopac” i “Svoje bitke biraj pažljivo”, majka uvijek ima nešto mudro da podijeli sa vama iz njenog ogromnog životnog iskustva.

2. Ponekad “kradete” stvari iz ormara jedna drugoj

U maminom ormaru vi niste stranac i ona je uvijek morala da vas tjera dalje od njega. Iako ona kaže da su vaši modni izbori pod znakom pitanja, uhvatili ste je nekoliko puta kako isprobava vaše haljine.

3. Zna za sva vaša zaljubljivanja od 1 godine

Opasno je da jedna osoba posjeduje toliku moć, a nevjerovatno je da te nikada neće ucjenjivati i ako sve što treba jeste da kaže “Pozvat ću mamu tog slatkog dječaka – kako se ono zove? Onaj što ti se dopadao u 3. razredu? Marko? Ne, to je bio Luka. Da, pozvat ću Lukinu mamu i reći joj kako bi ti zaista trebalo da očistiš svoju sobu”. Znaš da bi bila na rukama i nogama ribala sobu dok ne zasija. Ali, majka to nikada neće uraditi.

4. Ona zna sve o vama

Od onog smiješnog madeža na vašoj lijevoj butini pa sve do vaše mržnje prema plavom patlidžanu, ona zna sve. Čak i kada insistirate da ste dobro, ona zna kada ste tužni ili ljuti. Neki to zovu majčina intuicija, ali zapravo majka samo dovoljno dobro sluša čak i kada ništa ne govorite.

5. Ona je vaš najveći navijač

Svaki put kada se osjećate loše, samo jedan poziv od nje učinit će vaš dan boljim. Niko ne može da vam da toliko dobar motivacioni govor srdačan i utješan kao vaša majka.

6. Čuva vas kao tigar

Ljudi bi trebalo da znaju bolje nego da vam priđu sa lošim namjerama. Očigledno vaša majka nije dobila dopis da sami treba da vodite svoje bitke, jer je uspjela da “porazgovara” sa svima. Od školskih siledžija do direktora škole. Priznajte da ste u sebi ponekada vrištali “Mama, idi!

7. Možete da plačete na njenom ramenu

Ona je uvijek spremna sa šoljom tople čokolade i raširenim rukama kad god biste došli kući uplakani zbog nekog problema. Ona vam obriše i učini da se osjećate kao da je sve u redu.

8. Možete da pričate satima o svemu i svačemu

Volite da provodite popodnevne i večernje sate sa mamom, jer možete da slušate njene priče o odrastanju bez telefona i Interneta. Vi pričate o muškarcima i momcima i ne primijetite da je prošlo vrijeme jer uživate u momentu.

9. Presmiješna je

Vaša mama mogla bi da bude komičarka da hoće. Zna da napravi takve izraze lice da hoćete da se valjate po podu od smijeha. I ako mnogi ne razumiju njene šale, vas uvijek nasmiju.

10. Sprema najbolju hranu na svijetu

Ma ko kod da spremi isti ručak, jednostavno nije to to. Kada joj komšije i rodbina traže recept ona vama šapne: “Taj recept ćeš samo ti dobiti kada me ne bude bilo više”.

11. Kupi vam nešto što sebi nikada ne biste mogli da priuštite

Vjerovatno je baš vaša majka kupila polovinu namještaja koji imate kada je shvatila da spavate na podu daleko od nje.

12. Ona je žena koja stoji iza svakog vašeg uspjeha iz djetinjstva

Onaj rad iz likovnog za koji ste dobili nagradu? Samo ste obojili bojicom ono što je ona nacrtala. A onaj kontrolni iz biologije? Ispitivala vas je svako veče pred spavanje. Ne biste bili toliko pametni kao što ste sada da nije bilo vaše majke, da budemo iskreni.

13. Podsjeća vas koliko ste lijepi

Ona je jedina osoba u vašem životu koja vam govori stalno da ste besprijekorni baš takvi kakvi ste. Ako ništa drugo jedina je osoba koja vam stalno govori da “nabacite” malo mesa na svoje kosti.

14. U principu ona je vaš životni guru

Ona se uvijek pita za sve velike odluke u vašem životu. Samo njena majčinska čula mogu da vide ono što vi ne vidite. Verujete njenom sudu više nego bilo čijem drugom.

15. Možda nećete priznati, ali godinama ste sve sličniji njoj

Ponekada sebe uhvatite kako radite stvari isto kao vaša mama. Nikada niste mislili da će se to dogoditi, ali jeste. Onda sebe pitate, šta je u tome toliko strašno?

16. Sigurni ste 100% da kada vas svi ostave, ona će biti tu

Čak i kada puknu sve “narukvice” prijateljstva i poslije obećanja danih jednom momku, jedna stvar uvijek ostaje konstanta: vaša majka je uz vas na kraju svakog propalog odnosa. Ona je jedina osoba na koju možete da računate na to da će ostati kada svi oko vas spakuju svoje kofere.

17. Nikada nećete biti dovoljno stari da vam ne treba vaša majka

Bez obzira koliko godina imate, uvijek će vam trebati majka, što za savjete, a što da samo zajedno gledate televiziju. I kada dođe na vas red da budete majka, najzad ćete shvatiti šta su vam pričale i zašto su vam govorile da vas niko neće tako bezuslovno voljeti kao majka.

doznajemo.com

Komentari

komentara