Trudnoća i majčinstvo

Koliko često treba kupati bebu?

Napisao H. H.

Roditelji se često pitaju koliko bi često trebali kupati svoje novorođenče, odnosno malo dojenče.

Bebu ne morate i možete kupati svaki dan, to je više stvar vašeg izbora, a svaki dan između kupanja, bebu možete brisati toplom krpom, baš kao i u prvim danima, prije nego što je otpala pupkovina. Bebu ipak treba kupati najmanje dva do tri puta na tjedan. S obzirom da je u Hrvatskoj voda većinom tvrda, dobro razmislite hoćete li bebu kupati baš svaki dan, jer bi moglo doći do isušivanja bebine kože. Osim toga nikako nemojte propustiti u vodu staviti posebnu kupku za bebe, koja njeguje bebinu kožu i ublažava isušivanje. S obzirom da su te kupke na bazi ulja, budite oprezni jer će beba zbog nje biti još skliskija za držanje.

Još savjeta…

  1. Operite ruke, pripremite sve potrebne stvari za kupku – spužvu, kupku za bebe, barem jedan ručnik, pelenu i odjeću.
  2. Napunite kadicu za bebe i neku lavor toplom vodom, po prilici 13-ak centimetara, dovoljno da možete bebu staviti u vodu i da su joj ramena pod vodom.
  3. Voda ne smije biti niti pretopla niti prehlada. Preporuča se temperatura od oko 37oC, a temperaturu možete izmjeriti s termometrom za vodu.
  4. Kada ste napunili kadicu, donesite bebu, svucite ju, zamotajte u ručnik tako da glava bude slobodna i kako biste lakše oprali bebinu kosu i lice prije nego što ju pustite u vodu. Nakon toga, možete ju spustiti u vodu i brzo oprati ostatak tijela ako beba ne uživa u kupki. Ako pak uživa, nema razlog za pranje lica i kose izvan kadice. Pustite bebu da uživa u kupanju.
  5. Operite bebine oči, uši, lice i vrat baš kako biste to učinili da brišete bebu ručnikom.
  6. Držite bebu da joj je glava iznad vode, a njezinu glavu (i kosu ako ju ima) operite s laganim šamponom, pri tome koristeći mekani flanelni ručnik. Nakon toga dobro isperite i osušite glavu i kosu.
  7. Ako je prije kupanja beba napunila pelenu s izmetom, prije nego što ju stavite u kadu, obrišite ju, kako fekalije ne biste prenosili u vodu.
  8. Prilikom stavljanja bebe u vodu, stavite prvo noge, koristeći jednu ruku kako biste poduprli glavu i vrta.
  9. Operite dijete s blagim bebi sapunom, pH neutralnim i bez mirisa ili pak u vodu dodajte bebi kupku.
  10. Ako preferirate kupati dijete samo u vodi, ipak preporučamo da za područje prepona gdje cijelo vrijeme ima pelenu operete s blagim sapunom, jer dječje fekalije imaju veliki postotak masti, a sa sapunom ćete ih lakše ukloniti s djetetove kože.
  11. Prilikom kupanja, možete koristiti ruke, spužvicu ili flanelni ručnik kako biste oprali bebu.
  12. Dobro isperite bebu nakon što ju dignete iz kade, a dignite ju na način da s jednom rukom držite njezin vrat i glavu a druga ruka neka vam bude ispod stražnjice, s time da s palcem i kažiprstom držite bebu oko jedne noge u području prepona.
  13. Nakon ispiranja, zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom, obrišite ju, namažite područje prepona i genitalija hidratizirajućom kremom i stavite pelenu. Nakon toga, ponovno ju zamotajte u suhi ručnik ili deku, te desetak minuta grijte u svojem zagrljaju.
  14. Nakon toga obucite bebu u čistu odjeću, zamotajte ju u meku i toplu deku i uspavajte.
  15. Nikad ne ostavljajte bebu samu u kadici. Niti sekunde!

Komentari

komentara