Trudnoća i majčinstvo

Majka troje djece jedva izvukla živu glavu: Dana (44) obrijala dio tijela, a onda je pala u komu

Napisao H. H.

Deset dana su se doktori borili da je spase

Dana Sedgevic (44) iz Šefilda, majka troje djece, obrijala je svoje prepone poslije čega je završila u komi, a mogla je da ostane bez nogu, piše “Alo!“.

Poslije brijanja primijetila je bubuljice po nogama koje su krvarile, ali je mislila da je riječ o običnom osipu koji joj se i ranije pojavljivao poslije birijanja.

“Nisam posumnjala da može biti nešto ozbiljno, jer sam i ranije dobijala osip poslije brijanja”, rekla je ona.

Dana je završila u komi pošto je njeno tijelo zahvatila bakterijska infekcija mekih tkiva. Doktori su mislili da nikada više neće moći da hoda. Imala je 21 operaciju i, samo zahvaljujući svojoj upornošći i podršci muža Mateja (47) i djece Megan (18), Freje (14) i Klare (9), uspjela je da se oporavi.

“Kao i mnoge žene, na brzinu sam se obrijala novim brijačem”, rekla je Dana.

Dva dana poslije toga, osjetila je prve mučnine i vrtoglavicu. Otišla je kod ljekara opšte prakse, koji je uzeo briseve i dao joj da pije antibiotike.

Istog tog dana, njena najstarija kćerka Megan našla ju je bez svijesti u krevetu, sa nogama oblivenim krvlju. Rezultati briseva bili su poražavajući – imala je ozbiljnu bakterijsku infekciju koja oslobađanja otrove koji ‘jedu’ meko tkivo.

“Dok sam stigla do bolnice, noge su mi bile pokrivene crnim, trulim mesom”, prisjećala se nesretna žena.

Deset dana su se ljekari borili da joj spase noge. Sjekli su joj zaraženu kožu, uklanjali oboljelo meso, a novu kožu su joj skidali sa leđa.

Dana je, poslije operacija, dobila i sepsu, i kada je upala u septički šok, ljekari su joj davali samo 30 posto šanse da preživi. Bubrezi su joj otkazivali, srce joj je stalo četiri puta, a bila je u indukovanoj komi devet dana.

“Kada sam se probudila, noge su mi bile u zavojima i nisam imala pojma šta se desilo. Mislila sam da sam stradala u saobraćajnoj nesreći. Ali kada me je hirurg pitao da li sam se brijala, sjetila sam se svega”.

“Bilo je užasno. Moji mišići su istrulili, a krater se napravio kod butina. Nisam mogla da gledam u to koliko mi se povraćalo. Ali moglo je da bude mnogo gore. Mogla sam da umrem”, ispričala je Dana, koju ožiljci još podsjećaju koliko je sretna što je preživjela.

Komentari

komentara