Trudnoća i majčinstvo

Pokušajte s ovom metodom – Pošaljite dijete na par minuta pauze!

Napisao admin

Nekada se problem dječije neposlušnosti rješavao između ostalog i stajanjem u ćošku. Danas koristimo nešto blaže metode tzv. pauzu ili odlazak u "kaznu".


Dijete (foto: cure.ba)

Kada dijete nezaustavljivo razbacuje igračke, odbija da jede ili se ponaša vrlo nepristojno, mirnim i čvrstim glasom možete mu reći da prestane s time jer djeca koja se ne ponašaju lijepo idu na “pauzu” ili “u kaznu”. To znači da ćete ga vi, ako ne prestane s nestašlukom, podići i staviti na stolicu ili na kauč te mu objasniti da mora mirno da sjedi neko vreme. Neka to bude jedan minut po godini, dakle za jednogodišnjake jedan minut, a za trogodišnjake tri.

Ako dijete ustane, mirno i bez riječi vratite ga ponovo na mjesto. Možete namjestiti alarm na tih nekoliko minuta i objasniti djetetu da se pauza završava kad se alarm oglasi. Kad vrijeme istekne, pohvalite dijete što je bilo dobro za vrijeme pauze i zatim se poigrajte malo s njim ili ga pomazite da razumije kako više nije u “kazni”.

Prednosti i mane ove metode

Neki dječiji psiholozi zagovaraju tu metodu uvođenja pauze (tajm-auta) pri vaspitanju djece u dobu između jedne i tri godine, dok je drugi smatraju nepoželjnom. Kao njene prednosti navodi se zaustavljanje neželjenog ponašanja, stvaranje privremene fizičke distance između djeteta i problema te prilika da se i roditelj i dijete smire. A kao negativne strane ističe se da dijete tako ne uči kako da se suoči s problemom na konstruktivan način i nema priliku da nauči da kontroliše sopstvena osjećanja, piše portal Roditelji.

Kanadski psiholog Oto Vajninger smatra da djetetu koje je uznemireno, van kontrole i ljutito najviše treba osjećaj sigurnosti i prihvatanja roditelja koji ne kažnjava, nego je smiren i pun ljubavi. On savjetuje roditeljima da kažu djetetu nešto tipa: “Čujem te i vidim šta radiš. Čini mi se da treba pomoć i tu sam za tebe.” Na taj način dijete se ne oseća “lošim” i isključenim zbog toga što se nije ponašalo na željeni način. Roditelj bi trebalo da zagrli dijete, utješi ga i kaže mu da je sve u redu, da razumje zašto se tako ponaša i obećava mu da će se uskoro osjećati bolje, a do tada ima njegovu podršku.

cure.ba

Komentari

komentara