Trudnoća i majčinstvo

Trudnice koje jedu previše hrane – Pogrešna hrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti djeteta

Napisao admin

Trudnice koje jedu previše hrane s pogrešnim nivoom masnoća stvaraju veće šanse da imaju gojazno dijete, upozorili su istraživači.


trudnica (foto:cure.ba)

Visok nivo masnoća u ulju ili orasima može utjecati na tjelesnu težinu djeteta u kasnijim godinama. Naučnici savjetuju da bi žene trebale jesti više ribljeg ulja bogatog omegom 3, što će djetetu dati zdrav i dobar početak u životu.

Istraživači su ispitali masnoću i mišiće 293 djevojčice i dječaka dobi od četiri do šest godina. Otkriveno je da djeca čije su majke tokom trudnoće konzumirale više masnoća imaju više masnog tkiva.

“Ovi rezultati sugerišu da reduciranje konzumacije omega 6 masnoća može imati koristan efekt na tijelo djeteta koje se razvija u majčinoj utrobi”, rekao je dr. Nicholas Harvey sa Univerziteta Saouthampton.

Studija govori o utjecaju omege 3 na mišićnu masu djece. Što veći nivo omege 3 unose trudnice bebe će biti manje gojazne i zdravije. Dok se ranije trudnicama preporučivalo da konzumiraju suncokretovo i maslinovo ulje, ova studija govori kako bi ga trebalo izbjegavati tokom trudnoće i okrenuti se ribljem ulju.

“Ovo istraživanje bi trebalo pomoći da poboljšamo zdravlje budućih generacija”, rekao je profesor Cyrus.

cure.ba

Komentari

komentara