Trudnoća i majčinstvo

Ako želite da postanete roditelji – Poduzmite ovih nekoliko koraka ako razmišljate o trudnoći

Napisao admin

Ako želite da postanete roditelji, preduzmite šta je u vašoj moći kako bi sve prošlo bez komplikacija…


trudnica (foto:cure.ba)

Doktorica Carolyn R. Givens smatra da ako razmišljate o trudnoći, preporučljivo je preduzeti ovih nekoliko navedenih koraka.  

1. Nemojte čekati. Ako ne zatrudnite tokom dužeg pokušavanja ili imate neredovne cikluse, svakako se obratite ginekologu na vrijeme. 

2. Pripazite na težinu. Pokušavajte da održavate optimalnu težinu i nastojte da vam težina ne varira previše. Osim dobijanja na kilaži, za vaše reproduktivno zdravlje izuzetno je važno i da naglo ne mršavite ili se ne izgladnjujete. Kofein odnosno kafu i alkohol svedite na namanju moguću mjeru, a ako pušite razmislite o tome da prestanete jer ono loše djeluje na jajne ćelije.  

3. Vitamin D. Baš kao i ostali vitamini, vitamin D može biti od velike pomoći kod začeća. Za urednu trudnoću važno je opskrbiti se dovoljnim količinama gvožđa i kalcijuma. 

4. Raspored menstrualnih ciklusa. Pratite ga i zapisujte menstrualne dane kako biste znali kada ovulirate jer ćete samo tako znati kada tačno treba tempirati vrijeme odnosa koji će rezultirati trudnoćom.  

5. Vježbajte ali i odmarajte. Stručnjaci ne preporučaju više od četiri sata treninga nedjeljno. Intenzivno vježbanje neprimjereno vašem organizmu može biti štetno ne samo za zdravlje nego i za začeće. Pretjerivanje generalno nije dobro, zato se između treninga dovoljno odmarajte. 

6. Zamrzavanje jajnih ćelija. I to je moguća opcija ako ste singl, u tridesetima i nemate partnera. Procenat začeća nakon 35. pada. Nemojte se zanositi ni slavnima koji sve kasnije postaju roditelji jer osim što imaju zaleđe, često koriste i donirana jajašca.  

7. Bolovi i signali. Vaginalni iscjedak, prekomjerno krvarenje ili bolove u karlici ne treba ignorisati, međutim osim žena i muškarci bi trebalo da razmisle o posjeti ljekaru osjete li bolove u karlici ili imaju problema s erekcijom, piše Večernji.

cure.ba

Komentari

komentara