Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Pravila za lijep osmjeh u trudnoći

Napisao admin

Već sa prvim saznanjem da je u drugom stanju, svaka žena treba da posebnu pažnju pokloni njezi desni i zuba. Evo nekoliko savjeta…


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Buduće mame treba da se pridržavaju navedenih mjera, odnosno da budu disciplinovane u njihovom sprovođenju. To će im pomoći da za vrijeme trudnoće ne izgube nijedan zub, kao što se to dešavalo našim bakama. 

1. Na prvom mjestu je potpuna promena sredstava za higijenu usta i zuba. Naime, svaka trudnica mora da izbaci paste i gelove za zube koji imaju svrhu bjeljenja zuba. Naime, takva sredstva su dosta abrazivna i invazivna zbog prisustva vodonik peroksida, koji je procentualno jako zastupljen u njima. 

2. Neophodno je korištenje paste za zube koja ima biljne sastojke – na primjer, paste na bazi propolisa, žalfije i kamilice. 

3. Veoma je važno i korištenje čajeva od kamilice i žalfije za ispiranje zuba. Oni blagotvorno djeluju na upaljene desni kod trudnica (Gingivitis gravidarum). 

4. Usljed hormonalnog disbalansa, kao i zbog razvoja ploda za vrijeme intrauterinog života, dolazi do preraspodele hranljivih sastojaka iz kostiju i zuba majke u organizam djeteta. Zato češće dolazi do pojave karijesa kod trudnice, kao i dekalcifikacije zuba, koji su osjetljiviji na šećere.

Zbog svega toga izuzetno su važne češće posjete stomatologu – radi eventualne sanacije pojedinih zuba, privremenog uklanjanja cirkona za zube, fiksnih ortodontskih aparata, i slično.

cure.ba

Komentari

komentara