Ljubav i veze

Iznenadit ćete se – Prvi susret: U šta prvo pogledaju žene, a u šta muškarci

Napisao admin

Jedna studija je pokazala da muškarci i žene drugačije promatraju svijet. A muškarci ipak ne gledaju tamo gdje se obično misli.


Muškarac i žena (Foto: cure.ba)

Spol određuje gdje ćemo pogledati pri prvom susretu s nekim. Muškarci gotovo uvijek prvo gledaju u oči. Žene svoj pogled spuštaju nešto niže, pa prvo gledaju u nos i usta.

Britanski znanstvenici su proveli eksperiment na 52-je žena i muškaraca. Pokazali su im fotografije s različitim motivima i pratili gdje će prvo pasti njihov pogled. I muškarci i žene duže su gledali fotografije žena.

Dok su muškarci pogled zadržavali na njihovim licima, žene su proučavale cijelo tijelo, a kad bi i pogledale u lice, pogled je uvijek bio nešto ispod očiju, kao glavne referentne tačke.

“Ovi rezultati pokazuju da muškarci i žene na svijet gledaju vrlo različito”, rekao je Felix Mercer Mos, sa Sveučilišta u Bristolu. Čak i kad su oba spola prisutna u istom okruženju, ono što oni vide u njemu nije isto.

Istraživači ipak za bar jednu od razlika misle da imaju objašnjenje. Gledanje nekoga izravno u oči u životinjskom svijetu često signalizira agresiju. “Što gledaš?” jedno je od pitanja koje u najvećem broju slučajeva potiče svađu i neku vrstu borbe.

Žene su po tom pitanju nešto osjetljivije i upravo zbog sprječavanja eventualnog sukoba svoje sagovornike ne gledaju pravo u oči.

cure.ba

Komentari

komentara