Ljubav i veze

Pet navika koje muškarci ne smiju izgubiti kada se ožene

Napisao H. H.

Ono čemu se danas brojni dive kada sretnu stariji bračni par na ulici jest njihova bliskost iskazana najbanalnijim činom držanja za ruku. A upravo je dodir dlanovima prvo što muškarci u braku ignoriraju, i ono za čime žene sanjaju. Sitnice koje nijedan muškarac ne smije prestati raditi kada se ožene možda se čine banalnima, ali one su također temelj za dugotrajan i dobar brak.

1. Držanje za ruku

Najjednostavniji čin zajedništva i pripadnosti jedno drugome koje parovi na početku veze bez pogovora održavaju jest držanje za ruke. Iako zvuči banalno, važnost ovakvog dodira i toga što brojne žene inzistiraju na njemu posve je opravdano, piše “Zadovoljna“.

Naime, istraživanje provedeno u Švedskoj obuhvatilo je sretno udane žene koje su bile izložene stresnim situacijama. Prateći njihovu moždanu aktivnost prilikom izlaganja blagim elektrošokovima, dokazana je za 45 posto manja reakcija na stres prilikom kojeg su ispitivane žene držale svog supruga za ruku. Dodir zbližava, uzrokuje ispuštanje hormona sreće i pojačava međusobne osjećaje.

2. Hodanje jedno uz drugoga

S godinama muškarci gube zaštitnički osjećaj prema ženi, naime čin osvajanja i jednom izrečeno “da” pristanak je koji u njima zadovoljava osjećaj uspjeha.

Stoga ne čudi loša im navika da prilikom obavljanja zajedničkim obveza u javnosti zaboravljaju na suprugu i umjesto da hodaju uz nju, jure do nekoliko koraka ispred.

Jedna je to od najgorih navika, tvrde stručnjaci, koju oženjeni muškarci rade. Osjećaj pripadnosti i zaštite velikim dijelom označava i zajednički hod, rame uz rame. Pri tome ne morate biti u bliskom kontaktu prebačene ruke preko ramena, ali zajednički korak pogled je i prema zajedničkoj budućnosti.

3. Otvaranje vrata

Jedno od pravila svakog bontona jest da gospodin dami otvara vrata, no današnji nedostatak kavalira istisnuo je i tako banalan čin. Svaka će žena priznati, koliko god ona samostalna i samosvjesna bila, da je takva gesta jedna od najljepših iskaza poštovanja prema njoj. Ništa drugačije nije ni s udanim damama, dapače upravo u braku svaki muškarac treba ostati gospodin do kraja.

4. Zajednička putovanja

Pogled na početak veze svakog para sadrži i uspomene s putovanja. Odlazak udvoje, pa makar na jednodnevni izlet u blizini vlastitog doma, probudit će osjećaj zaljubljenosti, poriv za novim upoznavanjem karaktera osobe koju volimo i, najvažnije od svega, zbližiti supružnike.

Istraživanja su pokazala da upravo žene planiraju putovanja, a muškarci ih smatraju gnjavažom, što je potpuno pogrešno. Strast i ljubav u vezi s vremena na vrijeme valja oplemeniti i ovakvim kompromisom.

5. Urednost i higijena

Mirisan, čist i uredan – takvi su muškarci na početku veze, tj. u tijekom procesa osvajanja žene svojih snova. No prsten na ruci kao da ih u tom segmentu oslobađa od bilo kakve potrebe za brigom o samome sebi.

Tačnije, očekuju od supruge da vodi računa o čistoj odjeći, razbacanim čarapama na podu i ostavljenom mokrom podu u kupaonu nakon tuširanja. Ali supruga nije mama i to se ne smije zaboravljati. Naime, te sitnice najčešći su uzroci svađa u braku, a problem su upravo muškarci.

Komentari

komentara