Ljepota

Savjeti – Spriječite isušivanje kože

Napisao admin

S početkom zime osobe sa suhom kožom imaju brojne probleme jer je njena suhoća još više izražena. Osim hladnoće, na kožu još utiču i nasljedna sklonost, prečesto kupanje uz upotrebu loših sapuna, centralno grijanje, a tu su i bolesti, kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza, dijabetes.


Suha koža (Foto: Cure.ba)

Kako spriječiti isušivanje?

Ishrana je veoma važna za zdravu i lijepu kožu. Suhoća nastaje ukoliko nema dovoljno esencijalnih masnih kiselina ili pak zbog nedostatka vitamina A. Da ovog vitamina nema dovoljno, najbolje se vidi po dlanovima, koji su na vrhu, kad se rašire prsti bijelo sive ili žućkaste boje. Za rješanje ovog problema, jednom dnevno pojedite barem jednu mrkvu. 

Zimi često ne unosimo dovoljno voća i povrća, bogatog antioksidantima, pa koža i zbog toga može postati crvena i da svrbi. Zato, ako ne postoje mogućnosti za redovne porcije svježeg voća i povrća, dobro je uzimati kapsule omega-3 masnih kiselina tri puta dnevno.  Bitan je i vitamin C jer pomaže u stvaraju kolagena koji jača kožu. 

Svemu ovome treba da se doda i kvalitetan multivitamin bogat bioflavonoidima. Na kraju, nemojte da zaboravite vodu – organizmu je dnevno potrebno najmanje dva litra.

cure.ba

Komentari

komentara