Ljepota

Top 8 načina – Ovako možete spriječiti opadanje kose

Napisao admin

Veliki broj žena ima problema sa opadanjem kose. Ono se može dešavati usljed genetske predispozicije, starenja, oboljenja, stresa ili neadekvatne ishrane. Ipak, ne treba biti obeshrabren, jer postoje određeni načini na koje možete spriječiti opadanje kose. Da vidimo koji su to.


Kosa (foto: cure.ba)

Redovno pranje kose

Redovno pranje kose blagim šamponom održava kosu i vlasište čistim. Ono, takođe, sprečava i infekcije koje mogu biti razlog opadanja kose.

Smanjite broj tretmana kose

Vještački tretmani mogu dovesti do oštećenja i opadanja kose. Feniranje, peglanje i svi drugi tretmani prilikom kojih se koriste visoke temperature u velikoj mjeri oštećuju kosu. Sušite kosu prirodnim putem i neka ona izgleda prirodno – bila ravna ili kovrdžava. Pretjerano farbanje, takođe, može dovesti do opadanja kose pa se preporučuje da kosu farbate svake šeste do osme sedmice.

Nježno oblikujte kosu

Mislite da nema ništa loše u vezivanju kose u rep? Naprezanje na kosi koje se dešava usljed vezivanja repa može dovesti do opadanja kose. Čak i jake šnale i gumice mogu uzrokovati opadanje kose.

Nikada ne četkajte mokru kosu

Četkanje mokre kose izvlači vlasi koje još uvijek rastu. Ako vam je kosa nakon pranja zamršena, koristite prste da je odmrsite. AKo ipak morate rasčešljati kosu nakon pranja, onda koristite češalj sa širokim zupcima, nikada četku.

Održavanje zdravog načina života

Održavanje zdravog načina života veoma je važan korak koji treba preduzeti u sprečavanju opadanja kose. Koliko god je moguće, pokušavajte da izbjegavate stresne situacije. Češće vježbajte, jer vam to pomaže da se riješite stresa. Vježbanje dovodi do poboljšanja cirkulacije što je veoma dobro i za vašu kosu.

 Zdrava ishrana

Da bi imali zdravu i lijepu kosu, potrebno je da unosite dovoljne količine vitamina, minerala i drugih hranjivih materija. Uvrstite u ishranu namirnice bogate željezom, proteinima, vitaminima B, C i D, omega-3 masnim kiselinama i cinkom.

Vodite računa o kosi

Briga o kosi je od izuzetnog značaja, čak i kada kosa nije oštećena. Masirajte kosu i vlasište toplim uljima i nakon toga perite kosu. Ulje i šampon uvijek trebate nanositi od korijena do vrhova kose. Ako imate ispucale vrhove, problem rješavajte u startu.

Pijte puno vode

Ispostavilo se da hidratacija organizma utiče i na zdravlje kose. Što više vode pijete to su manje šanse da će vam kosa početi opadati.

cure.ba

Komentari

komentara