Ljepota

Napravite sami – Maske za blistavo lice

Napisao admin

Predstavljamo najbolje sastojke za maske koje možete napraviti sami i pomoći vašem licu da blista.


Maska za lice (Foto: Cure.ba)

Maska od meda

Med livadski 50gr
Maslinovo ulje 20gr
Jaje-žumance 1 kom
Mlijeko u prahu 35gr

Priprema: 50 gr livadskog meda stavite u pogodan sud i dodajte 20 gr maslinovog ulja, jedno sveže žumance i na kraju sve to zamijestite sa mlijekom u prahu. Dobićete pastu koja se dobro nanosi na lice.

Upotreba: gotovu masku treba staviti na lice dok ležite i žmurite, a preko maske stavite čistu gazu. Na ovaj način sprječavate da med klizi niz lice. Maska se stavlja na umiveno lice i drži pola sata, zatim se opere mlakom vodom. Ovu masku treba držati na licu jednom nedjeljno. Izvanredna je za kožu koja počinje da stari i dobija bore. Maska utiče na regeneraciju kožnog tkiva, odnosno podmlađuje kožni epitel.

Maska od limuna

Limunov sok 100ml
Paradajz sok 40gr
Mlijeko u prahu 100gr

Priprema: iscijedite sok od nekoliko limunova tako da dobijete masu od 100 ml, zatim dodajte sok od svježeg paradajza i sve to zamijesite sa mlijekom u prahu. Dobili ste masku za lice i njegu kože.

Upotreba: ova vrsta maske se preporučuje onima koji imaju tamnu put, a žele da im lice bude svjetlije. Masku treba držati pola sata na prethodno temeljno očišćenom licu. Lice oprati toplom vodom i sapunom, osušiti toplim ubrusom i tek tada staviti masku za bjeljenje lica. Masku skidati toplom vodom i sapunom.

Maska od limuna i pavlake

Limunov sok 25gr
Pavlaka 25gr
Pasirana jabuka 25gr
Livadski med 100gr

Priprema: operite limun, prognječite da pusti sok. Kada iscijedite dodajte pavlaku i pasiranu jabuku. Sve dobro izmješajte i dodajte med. Tako ste dobili odlično sredstvo za njegu lica.

Upotreba: ova ljekovita maska preporučuje se za suhu kožu lica i tijela. Prije upotrebe umijte se ili istuširajte, a onda držite masku oko 20 minuta. Poslije toga istuširajte se toplom vodom i blagim sapunom. Dobro je da postupak ponovite jednom nedjeljno.

Maska od šargarepe

Dvije mlade šargarepe istrugajte i dobro iscijedite. U sok dodajte polovinu žumanca i dve kapi maslinovog ulja. Dobro izmješajte. Nanesite masku na očišćeno lice, izbjegavajte područje oko očiju. Ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom. Šargarepu možete usitniti i mikserom i dodati joj tri kašike sježeg sira i kašičicu ulja od pšeničnih klica. Ovu smjesu nanesite na lice, vrat i dekolte. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

Maska od riže

Drevna istočnjačka prehrambena namirnica riža sastavni je dio i većine kozmetičkih preparata. Maska od riže vratiće tonus koži i zateže je. Iskoristite vodu u kojoj ste kuhali rižu. Nanesite je na lice i ostavite da se osuši. Kada vam lice bude potpuno suho, obrišite ga vatom namočenom u destilovanu vodu. Uživajte u zategnutom osjećaju svoje kože.

Maska s avokadom za suhu kožu

Pomiješajte dvije kašičice meda sa malo pasiranog avokada, kašičicom jabukovog sirćeta, snegom od jednog bjelanca, tri kašičice maslinovog ulja i tri kašičice neke kreme koja ima neutralan ph faktor. Držite masku na licu do dvadesetak minuta, a zatim je isperite mlakom vodom. Na ovaj način koža dobija potrebnu vlažnost, postaje meka, a esencijalne kiseline avokada pomoćiće u obnavljanju tkiva kože.

Recept od tikvica za suhu kožu

Tikvice su omiljeno povrće, a kao kozmetičko sredstvo preporučuju se posebno za njegu suhe kože koja zadaje brigu zato što, između ostalog, doprinosi bržem stvaranju bora.
Sitno isječene kaiševe tikvice rasporediti po cijelom licu i vratu i ostaviti 20 minuta. Koža se potom dobro opere mlekom ili omekšalom vodom (prokuhana ili obična kojoj ste dodali malo boraksa).

cure.ba

Komentari

komentara