Ljepota

Maske koje će vašoj kosi vratiti sjaj i živost – Prirodne maske za zdravu kosu

Napisao admin

Kosa zimi lako postane isušena i beživotna. Da bi vaša kosa ponovo blistala važan je način na koji je njegujete. Prirodna njega najbolji je izbor, pa vam stoga otkirvamo nekoliko recepata za maske koje će vašoj kosi vratiti sjaj i živost.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Jaja – Žumance je bogato mastima i bjelančevinama, te hidratizira kosu, dok je bjelance sadrži enzime koje uništavaju bakterije, te na taj način uklanja višak masnoće iz kose. Jaja su odlična za njegu svih tipova kose. Za normalnu kosu koristite cijelo jaje, za masnu kosu korisite bjelance, a masnu kosu njegujte bjelancetom. Ovisno o tipu kose, njenoj dužini i gustoći, ulupajte čitavo jaj, žumance ili bjelance, nanesite na kosu, ostavite da djeluje 20 minuta i temeljito isperite.

Soda bikarbona – Soda bikarbona razgrađuje kiseline. Ako korisite mnogo proizvoda za njkegu kose, svakako biste trebali isprobati jednostavnu masku sa sodom bikarbonom. Pomiješajte 3 kašike sode bikarbone sa vodom kako biste dobili glatku smjesu. Umasirajte smjesu u vlažnu kosu, ostavite da djeluje 15 minuta, isperite, a potom šamponom operite kosu. Ovu masku možete koristiti svake druge sedmice.

Kukuruzni škrob – Ako imate masnu kosu, nemojte novac bacati na suhe šampone. Poslužite se kukuruznim škrobom – nanesite ga na suhu kosu, nježno utrljajte i ostavite da upije višak masnoće. Ostavite da djeluje 10-ak minuta, a potom kosu dobro iščetkajte kako biste uklonili škrob.

Limun i maslinovo ulje – Limunov sok i maslinovo ulje mogu vam pomoći u borbi protiv peruti. Pomioješajte dvioje kašike limunovog soka, dvije kašike maslinovog ulja i dvije kašike vode, te smjesu dobro utrljajte u vlasište. Zamotajte kosu toplim i vlažnim peškirom. Ostavite da maska djeluje 20 minuta, potom isperite i operite kosu.

ljepota.ba

Komentari

komentara