Ljepota

Pravilna njega – Neka vaše kovrdže budu sjajne i mekane

Napisao admin

Kovrdžava kosa uvijek je u trendu na ovaj ili onaj način. Osim toga, ako imate manje kose ili ako vam je kosa opuštena, kovrdže će joj pružiti dodatni volumen. No, vaše kovrdže će biti privlačne samo ako pružate pravilnu njegu vašoj kosi. Ovdje su neki savjeti kako postići da vaše kovrdže budu mekane i sjajne.


Kovrdže (foto: cure.ba)

Šamponiranje pod tušem

Tuširanje je najbolji način da operete vaše kovrdže. Operite kosu držeći glavu naopako, a zatim okrenite glavu i neka vode teče kroz kosu, dok vi stojite ravno.

Održavajte kovrdže hidratiziranim

Važno je održavati kovrdže hidratiziranim. Trebali biste izbjegavati korištenje previše ulja. Redovno koristite regeneratore. Dobro hidratizirana kosa će ostati mekana i sjajna.

Uređivanje

Kada vam je kosa mokra nakon tuširanja, samo stisnite kosu kako bi izašao višak vode iz nje. Pokrenite postupak uređivanaj kose kada je kosa mokra i neka se kosa suši tokom procesa. To će pomoći kosi da zadrži vlagu, te će vam dati dugotrajne lijepe i meke kovrdže.

Koristite kvalitetne proizvode

Jeftini proizvodi sadrže opore hemikalije koje mogu negativno uticati na kovrdže, kosu i vlasište. Jake hemikalije su vrlo opasne za vašu kosu. Da bi vaše kovrdže bile mekane i sjajne upotrebljavajte samo kvalitetne proizvode za kosu koji odgovaraju vašoj teksturi kose.

Ocat

Ocat će zatvoriti kutikule i učiniti vaše kovrdže mekanim. Dodajte jednu kašiku jabučnog octa u čašu tople vode, a nakon čišćenja ulijte smjesu preko kose. Bez ispiranja, nanesite regenerator.

Soda bikarbona

Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone s tri kašike regeneratora za kovrdžavu kosu i primijenite na kosu. Temeljito isperite toplom vodom. Dobit ćete mekane kovrdže.

Sušenje

Ostavite kosu da se osuši prirodnim putem. Ako ste u žurbi, koristite difuzni fen na najmanjoj temperaturi. Stalna izloženost visokoj temperaturi sigurno će učiniti vašu kosu krhkom, a vaše kovrdže grubim.

ljepota.ba

Komentari

komentara