Ljepota

Zdrav napitak – Jabukovo sirće za njegu i posvjetljenje kose

Napisao admin

Jabukovo sirće je dobro za čišćenje organizma, ali i vaša će vam kosa biti zahvalna ukoliko je okupate ovim zdravim napitkom.


Jabukovo sirće (Foto: cure.ba)

Ne samo da možete ojačati i umiriti razletjelu kosu, već je jabukovo sirće može i posvjetliti.

Šamponi i balzami djelom uklanjaju i prirodna ulja kose i ona postaje suha, zamršena i teško ju je kontrolisati. Kiselina iz jabukovog sirćeta deluje suprotno i balansira kožu, ali i prirodni pH kose. Poznato nam je da zdrava kosa ima pH nivo između 4 i 4.5. Tretiranjem kose, farbanjem, pa i šamponima i drugim kozmetičkim preparatima podiže se pH vrijednost kose i tada ona “vodi svoju politiku”, pa se razleti na sve strane. Podložna je i češćem lomljenju.

E, tu uskače sirće (najbolje prirodno organsko). Ono je kiselo i ima pH vrijednost između 2.5 i 3.5. Najbolje ga je razblaženog koristiti u završnom ispiranju.

Jabukovo sirće uklanja prljavštinu i razne nakupnine na kosi i ostavlja je sjajnom, mekom i revitalizovanom.

Jabukovo sirće za pranje kose
Kosu perete kao i obično i na kraju pranja ispirate je sa mješavinom: 1 litar vode sa 100 ml jabukovog sirćeta. (Možete napraviti i više mješavine, samo nek vam odnos bude 1:10). Na ovaj način možete ukloniti i perut iz kose, koja nestaje već nakon prvog pranja. Poželjno je postupak ponavljati jednom sedmično da se perut ne bi vratila. Kosu ne ispirate ponovo, ali se ne plašite – neće mirisati na sirće kada se osuši.

Za posvjetljenje i pramenove
A, da bi ste posvjetlili plavu kosu i vratili joj sjaj, da se lijepo presijava na ljetnjem suncu, takođe koristite jabukovo sirće.

Skuhajte 2 šolje vode u manjoj šerpici i onda dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi.

Operite kosu sa jabukovim sirćetom i vodom (u odnosu koji smo već spominjali). Našamponirajte, isperite i onda ohlađenom smjesom još jednom isperite kosu.

Ukoliko želite da posvjetlite pramenove, pomješajte jednake količine jabukovog sirćeta i svježeg soka limuna i uspite smjesu u sprej bocu. Odvojite pramen i našpricajte ga mješavinom. Tako i sa još par pramenova. Ostavite da deluje 10 minuta ili malo duže. Da biste poboljšali efekat kosu sušite na suncu. Isperite sa mlakom vodom, a miris sirćeta će ispariti kako se kosa bude sušila.

Da biste poboljšali boju tamne kose pomješajte 1/2 šolje jabukovog sirćeta i 1/2 šolje soja sosa. Koristite smjesu nakon pranja šamponom i ispiranja. Nanesite, ostavite par minuta i isperite mlakom vodom.

lpm

Komentari

komentara