Ljepota

Odlični i pristupačni sastojci – Prirodni tretmani za njegu kose u kućnoj radinosti

Napisao admin

Jaja, jogurt, med na prvi pogled su sve komponente ukusnog doručka, ali takodje mogu biti i odlični i pristupačni sastojci za razne prirodne i domaće tretmane kože i kose. I naravno da oni nisu jedini.


kosa (foto:cure.ba)

Da li ste znali, na primjer, da je ulje avokada najsličnije uljima naše kože, od bilo kojeg preparata za ljepotu? Ili, da je blaga limunska kiselina efektnija i nježnija alternativa hemijom “natrpanih” proizvoda? Sledeći put kad pomislite da vam treba neki tretman, uštedite novac koristeći neke od ovih domaćih preparata.

Za sve tipove kose

” Sirovo jaje je zaista najbolje na svijetu”, kaže Dženis Koks, autor “Prirodna ljepota u kućnoj radinosti” (Natural Beauty at Home). Žumance, bogato mastima i proteinima, prirodni je ovlaživač, dok bjelance, koje sadrži enzime koji uništavaju bakterije, poomaže u odstranjivanju viška masnoće.

Tretman:  Za normalnu kosu, koristite cijelo jaje za tretiranje kose; bjelance koristite samo za tretiranje masne kose; žumance samo za suvu, lomljivu kosu. Koristite pola šolje smjese od jajeta, koja odgovara vašoj kosi i nanesite na čistu, vlažnu kosu. Ukoliko vam ta količina nije dovoljna da prekrijete cijelo tjeme, napravite koliko vam je potrebno. Ostavite 20 minuta, isperite hladnom vodom (  da bi se spriječilo “kuvanje”, tj. izlaganje jajeta visokim temperaturama) i nakon toga operite kosu šamponom. Tretmane cijelim jajetom i žumancetom možete raditi jednom mjesečno, dok tretman bjelancetom možete raditi i svake dvije nedjelje.

Za blistavu kosu

Preparati stilizovanje kose (zagadjivači vazduha) mogu stvoriti film koji crpi vlagu i „ubija“ sjaj. Ali, mliječni proizvodi, kao što su kisela pavlaka i obični jogurt mogu stvari okrenuti u vašu korist.  „Mliječna kiselina nježno uklanja prljavštinu, dok mliječne masti hidriraju“, kaže Lisa Belkin, autor knjige „Kozmetički kuvar“ (The Cosmetics Cookbook)

Tretman: Pola šolje pavlake ili običnog jogurta utrljajte na vlažnu kosu i ostavite 20 minuta. Isperite toplom vodom, zatim hladnom, a onda kosu operite šamponom.

Protiv svraba tjemena

Za borbu sa ljuspicama ( isperutana koža glave), do koje vas je dovela  loša ishrana, stres ili klimatski uslovi, kao i mnogi drugi faktori, probajte sa smjesom od limunovog soka i maslinovog ulja. “Limunova kiselina pomaže pri odstranjivanju isperutane kože tjemena dok maslinovo ulje hidrira kožu glave“, kaže Koksova.

Tretman: Smiksajte 2 supene kašike svježeg limunovog soka, 2 supene kašike maslinovog ulja i 2 supene kašike vode i utrljajte u vlažno tjeme. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim isperite i operite kosu šamponom. Ovaj tretman možete primijeniti svake druge nedjelje.

Za tanku i nježnu kosu 

Za bolji volumen kose može vam pomoći piće koje se obično ne upotrebljava u ovakve svrhe: pivo! Fermentirana pića sadrže velike količine kvasca, koji radi na volumenu vaše kose, objašnjava Koks.

Tretman: Pomiješajte pola šolje izlapjelog piva (sipajte pivo u posudu i ostavite tako nekolik sati, kako bi se uklonila karbonacija) sa pola šolje suncokretovog ulja i jednim sirovim jajetom. Nanesite na čistu, vlažnu kosu i ostavite da djeluje 15 minuta, pa isperite hladnom vodom. Ili, ovako izlapjelo pivo sipajte u bocu sa sprejem i poprskajte po suvoj kosi.  Kada pivo ispari, preostali proteini od pšenice, slada i hmelja, nastavljaju da jačaju i hrane kosu. Ovaj tretman možete primijeniti svake druge nedjelje.

Za suhu ili od sunca oštećenu kosu

Bilo da je vaša kosa oštećena od tvrde vode, prekomjerne izloženosti suncu, pegle za kosu ili bilo kojeg drugog neprijatelja vlažnosti kose, priroda vam sigurno može pomoći da to popravite. Med je prirodni humektant, što znači da vlagu kako privlači, tako je i vezuje za sebe.

Tretman: Utrljajte otprilike pola šolje meda na čistu, vlažnu kosu i ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Takodje, u med možete dodati 1 do 2 supene kašike maslinovog ulja zbog lakšeg nanošenja. Za ekstremno suncem oštećenu kosu, pomiješajte 1 do 2 supene kašike neke proteinima bogate namirnice, kao što su avokado ili žumance, što će vam pomoći nadoknaditi keratin, protein koji je neophodan pri izloženosti UV zrakama. Ovaj tretman možete primjenjivati jednom mjesečno.

Za masnu kosu

Kukuruzni skrob ili kukuruzno brašno, ako se koriste pravilno, je najjeftiniji način da se oslobodite masne kose.

Tretman: Sipajte jednu supenu kašiku kukuruznog brašna u praznu posudicu za so ili biber i pospite po suvoj kosi i tjemenu dok sve ne potrošite. Poslije 10 minuta, četkajte kosu dok svo brašno iz nje ne iščetkate. Ovaj tretman možete ponavljati svaki drugi dan.

Za kovrdžavu kosu

Eksperti za ljepotu se kunu u avokado, i to ne samo kad je oporavak oštećene kose u pitanju. Njegova ulja (koja su blaga i najsličnija našim prirodnim sekretima) i proteini, najbolja su kombinacija hranljivih materija za ravnanje i obuzdavanje nepolušne kose.  

Tretman:  Izgnječite pola avokada i utrljajte u čistu, vlažnu kosu. Ostavite da djeluje 15 minuta prije nego što isperete vodom.  Pojačajte vlažnost kombinujući pire od avokada sa 1 do 2 supene kašike hidrantnih namirnica, kao što su kisela pavlaka, žumance ili majonez. Tretman možete ponavljati svake dvije nedjelje. 

cure.ba

Komentari

komentara