Kuća i hrana

TOPI SE U USTIMA – Ovo je tajna savršenog čokoladnog lava

Napisao admin

Volite li isprobavati nove recepte, a rado u njima koristite čokoladu kao glavni sastojak, nemojte propustiti čokoladne lava kolače koji se jednostavno tope u ustima


Kolač (Foto :Cure.ba)

Idealni za drage prijatelje ili obitelj, ali i za formalniju večeru gdje ćete impresionirati važne goste svojim slastičarskim umijećem, ovi čokoladni kolačići s tekućom sredinom oduševit će svakoga tko ih okusi.Magazin Food and Wine piše kako se u mnogim restoranima serviraju ukusni čokoladni lava kolači koji se jednostavno tope u ustima. Kako biste ih i sami mogli napraviti kod kuće i uživati u ovoj neodoljivoj slastici, potražili su recept od začetnika te ideje, šefa Jean-Georgesa Vongerichtena.

Sastojci:

100 g maslaca

170 g tamne čokolade

2 jaja

2 žumanjka

¼ čaše šećera

Prstohvat soli

Malo brašna

 

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva Celzija. Okrugle manje kalupe namažite maslacem, posipajte brašnom i zatim otresite višak. Kalupi neka spremni čekaju na limu za pečenje.

Maslac i sitno nasjeckanu čokoladu otopite na pari. Maslac možete neko vrijeme ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. U manjoj zdjeli dobro istucite jaja i žumanjke sa šećerom i soli dok ne postanu jednolična smjesa. 

Kada se čokolada i maslac sasvim otope usipajte smjesu u žumanjke i miješajući dodajte brašno. Pripremljenu smjesu ulijte u kalupe i pecite oko 12 minuta ili dok ne primijetite da se rubovi odvajaju, a sredina može biti mekša. 

Prije nego kalupe okrenete na tanjur, pustite kolač da se hladi barem jednu minutu, kalup nakon okretanja ostavite barem desetak sekundi prije podizanja kako bi se kolač odvojio. 

Za pripremu kolača potrebno je malo više od pola sata, a najbolje ga je servirati toplog.

cure.ba

Komentari

komentara