Kuća i hrana

DOBRI, STARI ČEŠKI KOLAČ

Napisao H. H.

Kolač koji nikog nije ostavio ravnodušnim

Sastojci

Tijesto:

– 5 jaja– 25 dag– šećera– 20 dag brašna– 1 žlica vode– 2 žlice kakaa

Krema:

– 15 dag šećera– 5 žumanjaka– 5 žlica brašna– 5 dl mlijeka– 20 dag maslaca– 10 dag šećera u prahu

Pjena:

– 5 bjelanjaka
– 25 dag šećera
– 1/2 soka od limuna

Dekoracija:

– Mljevena čokolada

Priprema

Tijesto:

Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg, dodati šećer, vodu i još malo miksati. Zatim dodati brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao.

Staviti smjesu u tepsiju (vel.oko 35×20 cm) i peći oko 40 min na 200 st.C.

Krema:

Šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka izmiješati te kuhati u 5 dl vručeg mlijeka. Smjesu kuhati oko 10 minuta dok se ne zgusne te ju pustiti da se ohladi.

Pjenasto izrađeni maslac i šećer umiješati u ohlađenu kremu, te namazati hladni biskvit (biskvit se može malo namočiti sa rumom i mlijekom).

Pjena:

Bjelanjke istuči, zatim dodati šećer i tuči na pari još oko 10 minuta, zatim dodati sok od limuna i premazati preko žute kreme.Po kolaču naribati čokoladu za kuhanje.

Kolač dobro ohladiti, najbolje ostaviti u hladnjaku do idućeg dana.Rezati na kocke. Ako ga slučajno ostane, najbolji je tek treći dan.

Komentari

komentara