Kuća i hrana

A dosad vam nije palo na pamet – 10 namirnica koje je dobro rendati

Napisao admin

Dobra renda je jedno od osnovnih kuhinjskih pomagala. Vjerojatno ga redovito koristite za kupus, ciklu i sir, no postoji još puno mogućnosti ako imate dobaru rendu. Evo par ideja.


Mrkva (Foto: Cure.ba)

Paradajz. Već smo je sjeckali na mnogo načina, no ako je ribate dobit ćete finu, čistu pulpu rajčice koja vam otvara nove mogućnosti korištenja. Prerežite je na pola i naribajte na srednjem ribežu. Bacite kožicu i jezgru koja je ostala. Naribana rajčica je super za vinaigrette, brze salse, gazpache ili džem od rajčice. Komadići rajčice su super i za umake sa svježom tjesteninom, ali i kao namaz za sendvič

Češnjak. Osim mukotrpnog gnječenja češnjaka pokušajte ga izribati na sitnom ribežu i dobit ćete ploškice koje je jednostavno dodavati jelima jer im treba isto vremena da se skuhaju. Ribani češnjak je super i kad ga svježeg jedete – nitko ne želi veliki komad svježeg češnjaka u jelu.

Krumpir i korjenasto povrće. Kad želite napraviti palačinke od krumpira ili puniti paprike na vegetarijanski, na srednjem ribežu naribajte ovo škrobno povrće. Samo pazite da dobro iscijedite višak tekućine nakon ribanja.

Đumbir i hren. Ovo korjenasto povrće ima jak okus pa će ga na običnom ribežu biti teško naribati na podjednake, sitne komadiće. Koristite sitni ribež koji će vam pomoći da bolje kontrolirate količinu jer okusi đumbira i hrena su prejaki da biste pogriješili u doziranju.

Smrznute banane. Za hladni i jednostavni desert, ogulite bananu i stavite je u zamrzivač na šest sati. Zatim je izribajte na srednjem ribežu te prelijte čokoladnim umakom. Njam.

Hladni maslac. Pazite da je maslac hladan, a ne smrznut. Koristite grubi ribež da ga izribate po mesu ili povrću. Dobit ćete lijepi, kovrčavi garnirung od maslaca kojim ćete zadiviti sve za stolom, a maslac će se brzo otopiti.

Tostirani kruh. Suhi, tostirani kruh naribajte na grubom ribežu i dobit ćete svježe krušne mrvice.

Mrkva. Iako je također korjenasto povrće koje smo već spomenuli, mrkva zaslužuje da je se izdvoji. Da biste dodali prirodni zaslađivač, naribajte je na sitnom ribežu i dodajte u umake, poput umaka od rajčice. Možete napraviti i umak od mrkve i jogurta koji je super namaz za sendviče ili preljev za ribu.

Jaja. Izribajte tvrdo kuhana jaja sa sitnim ribežom na pahuljastu hrpu koju ćete zatim posuti po tjestenini, šparogama ili salati. Lijepo izgledaju i daju jelima dodatnu aromu.

Smrznuti foie gras. Ukoliko ste se domogli ove skupocjene namirnice, štedljivo je trošite. Naribajte smrznuti foie gras sitnim ribežom preko tjestenine ili mesa. Slično kao i tartufi, dobit ćete esenciju namirnice, bez da zbog obroka uđete u kredit.

cure.ba

Komentari

komentara