Kuća i hrana

Recepti – Kako dobro pripremiti patlidžan?

Napisao admin

Kad ga se pripremi kako treba, patlidžan je svilenkast i sladak ili zlatan i hrskav. Volimo ga u mnogim finim jelima, s parmezanom, u ratatouilleu ili samo na tavi. No sigurno vam puno puta nije ispao kako ste planirali. Razlog za to je jednostavan: s patlidžanom treba znati. Ako ga ne pripremite kako treba, okus mu je užasan. Najčešći prigovori na patlidžan su da je premastan, pregorak, pretvrd ili prevodenast. Većinu navedenih “tegoba” može se riješiti ako ga dobro posolite prije kuhanja. Predlažemo vam nekoliko rješenja.


Patlidzan (Foto: Cure.ba

Premastan patlidžan. Kao i gljive, i patlidžan upija tekućinu. Kad je ta tekućina ulje, dobijete premastan patlidžan. Rješenje je sol. Sol će zatvoriti pore i njegovo spužvasto meso će upiti manje ulja.

Pregorak patlidžan. Ako je pregorak, vjerojatno je prezreo. Što je patlidžan veći, to će biti gorči. I kod ovog problema rješenje je sol koja će izvući vlagu iz prezrelog ploda.

Prevodenast patlidžan. I ovaj problem ćete riješiti tako da posolite režnjeve, zatim ih isperete pa lagano iscijedite. Sol izvlači vlagu iz patlidžana. Kad ga isperete, dio vlage se vraća pa ga trebate lagano iscijediti prije kuhanja.

Pretvrd patlidžan. Ako ste ga pravilno pripremili, a on je ipak pretvrd, vjerojatno ste birali malo stariji plod. Drugi put pazite da birate manji i mlađi, svježiji patlidžan koji će biti i mekan i ukusan.

Ovisno o jelu koje pripremate, ogulite i narežite ili nasjeckajte patlidžan. Stavite ga u cjedilo i izdašno posolite. Neka odstoji 20 do 60 minuta. Primijetit ćete kako se formiraju grašci “znoja”. Sol izbacuje višak vlage (često i gorčine) iz ploda. Sol također zatvara pore patlidžana zbog čega će upijati manje tekućine. Zatim se riješite soli. Možete je obrisati papirnatim ubrusom ili lagano isprati pod vodom. Ako ga ispirete pod vodom, lagano ga iscijedite da se riješite viška upijene vlage. Nakon ovoga, patlidžan je spreman za kuhanje.

cure.ba

Komentari

komentara