Kuća i hrana

Imaju malo kalorija – 10 namirnica koje vas neće udebljati

Napisao admin

Neke namirnice imaju vrlo malo kalorija, a organizam zbog nutritivnih vrijednosti potiču na rad i samočišćenje…


Povrće (foto: cure.ba)

1. Spanać.

Ima samo sedam kalorija u cijeloj šoljici. Osim toga, ovo ukusno zeleno povrće najbolje je pripremati svježe jer je puno folne kiseline, željeza i vitamina K.

2. Kelj.

Naučnici tvrde da fitonutrijenti iz kelja podstiču našu jetru na proizvodnju enzima koji neutrališu potencijalno kancerogene materije, čak mogu i spriječiti i rak dojke. Ima pet kalorija u jednoj čaši, a bogat je vitaminom B, folnom kiselinom i manganom bitnim za regulaciju šećera.

3. Karfion.

Sadrži antikancerogene materije i vitamin C i folnu kiselinu, te kao i ostale ukrštene biljke, suprehrana su koja sprijeečava ćelije tumora.

4. Limun.

Ne treba se posebno naglašavati koliko je mnogo vitamina C u jednom limunu. Uz to, bogat je vlaknima, a ima samo 20 kalorija. Skraćuje vrijeme prehlade i gripe…

5. Češnjak.

Četiri kalorije po češnju, dovoljno je da ga uključite u svaku salatu ili varivo na kraju kuvanja. Ubija bakterije i viruse i odličan je u borbi protiv raka i infekcija urinarnog trakta.

6. Paprika.

Pola šoljice svježih paprika ima 30 kalorija, a uz to imaju pregršt vitamina C i vlakana. Ljute papričice zbog kapsaicina mogu vam pomoći da potrošite dodatnih 50 do 100 kalorija nakon obroka.

7. Luk.

Zbog sulfida koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak, luk učinkovito štiti od raka endometrija (raka sluznice materice). Ima samo 32 kalorije na pola čaše.

8. Rotkvice.

Pune su kalijuma, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji podstiču bolju probavu. Imaju samo 19 kalorija po šoljici.

9. Čaj.

Sadrži polifenole, antioksidanse koji štiti ćelije od oštećenja koje može uzrokovati rak. Čaj takođe može sniziti loš holesterol i dobar je u obrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega i – mršavite! Ipak, imajte na umu da je pravi čaj kao superhrana – crni, zeleni i bijeli, a ne razne mješavine aromatičnih čajeva.

10. Šargarepa.

Šargarepa ima vrlo malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalija. Ima 22 kalorije na pola šoljice.

večernji.hr

Komentari

komentara