Kuća i hrana

Zaštitite svog ljubimca – Hrana koju psi ne smiju da jedu

Napisao admin

Ukoliko niste pobornik granula već prirodne ishrane povedite računa šta dajete psu. Iako naši ljubimci vole sve što se nalazi na našem stolu, hrana koju mi jedemo može biti toksična za njih.


Pas (foto: cure.ba)

Pored standardno zapržene i začinjene hrane koja nikako neće prijati psu, postoji lista stvari koje im se nikako ne smiju dati, piše forum “Priroda pasa”:

 Ako već spremate hranu svojim ljubimcima ovde možete dobiti neke dobre ideje:

– kuhani obroci

– sirovo meso

– Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C dva puta veća nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbijedne. Samo treba voditi računa da ne budu šuplje kosti.

– Velike količine džigerice (džigerica je prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer može da dođe do hipervitaminoze(vitamin A) tako da jednom nedjeljno bi bilo optimalno).

– Peciva (sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivski kvasac). Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svježine (omogućavaju im “dugotrajnost” na vještački način), tako neki pekari drže pecivo dva do tri, pa onda pokušavaju da ga “udome” za stoku – “da se ne baci”. Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želucu životinja ,tako da je česta pojava gastritisa, čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom).

– Crni luk (sirov, kuhan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju).

– Grožđe i suho grožđe (sadrže nepoznati toksin koji može da ošteti bubrege).

– Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrze kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem).

– Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

– Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse).

– Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu, grčeve i smrt).

– Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).

– Mlijeko (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja laktozu iz mlijeka razlaže na proste šećere i čini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crijevnu mikrofloru i dovodi do nadutoszi, dijareje i poremećaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mlijeka koja u sebi ne sadrže laktozu).

– Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

cure.ba

Komentari

komentara