Kuća i hrana

Bez pečenja – Kasato torta će biti vaš omiljeni ljetni desert!

Napisao admin

Tako laka za spremanje, a tako bogatog ukusa.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Potrebno je:

 

– 300 g lomljenog keksa,

– 150-200 g drobljenih oraha,

– 150 seckanih žele-bombona u boji,

– 150 g suvog grožđa (iz ruma),

– kesica vanilin-šećera,

– 50-100 g seckanih suvih smokvi,

– 50-100 g seckanih suvih urmi,

– 200 g crne čokolade,

– 250 g maslaca,

– 250 g šećera u prahu,

– oko 1 dl mleka,

– 1-2 kašike ruma.

 

Fil:

 

– 150 g maslaca,

– 50 g šećera,

– 50 g otopljene čokolade.

 

Posipanje:

 

– malo kakaa.

 

Način pripreme:

 

1. Suvo grože očistite i potopite u rum da odstoji nekoliko sati. Očišćene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu (možete jedan deo oraha i da sameljete). Sve pomešajte s oceđenim suvim grožđem i naseckanim žele-bombonama.

 

2. Keks izlomite i stavite u drugi duboki sud. Prelijte ga s ono malo toplog mleka i rumom pa pomešajte.

 

3. U duboku posudu stavite maslac, dodajte šećer i vanilin-šećer i mutite mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.

 

4. Čokoladu rastopite i dodajte u maslac, mutite dok se ne sjedini. Suvo voće i keks spojte zajedno, promešajte, dodajte maslac s čokoladom i sve lepo sjedinite varjačom.

 

5. Kalup za tortu (može i duguljasti) nakvasite i prekrijte najlon folijom. Smesu za kasato tortu rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostale šupljine. Prekrijte najlon folijom i stavite u frižider preko noći. Kad se ohladi i stegne, sklonite foliju i prevrnite je na tanjir za tortu.

 

6. Premažite celu toru kremom koji ste umutili od maslaca, šećera i otopljene čokolade. Pospite kakaom samo gornju stranu torte.

 

Napomena: Umesto krema, možete da umutite i šlag.

 

dnevno.rs

Komentari

komentara