Kuća i hrana

Ova torta je “ludilo” za oči i za nepce

Napisao H. H.

Recept

Sastojci

KORA:
12 bjelanjaka
12 kasika šećera
4 kašike ulja
12 kašika mljevenih oraha
4 kašičice praska za pecivo
4 kašike mekog brašna

ČOKOLADNI PREMAZ:
150 g čokolade
150 g margarina/maslaca

ŽUTA KREMA:
12 žumanjaka
8 kašika šećera
50 ml mlijeka
1 margarin/maslac
150 g šećera u prahu

GLAZURA:
100g čokolade za kuhanje
30g margarina
3 kašike ulja

Priprema:

1.

Sastojke podijelite na četiri dijela, i mutite svaku koru posebno, od ove smjese pečete četiri korice. Umutiti bjelanjke postepeno dodajući šećer u čvrst snijeg, zatim dodati ulje i jos kratko mutiti mikserom. Suhe sastojke (brašno, orahe, šećer i prašak za pecivo) pomiješati i spatulom sastaviti sa bjelancima. Kore peći na 175*C, 20 minuta u plehu 24 obloženom pek papirom.

2.

Za premaz staviti u šerpicu čokoladu i margarin pa otopiti na laganoj vatri da se dobije homogena smjesa. Svaku koricu premazati pa ostaviti da se skroz ohlade.

3.

Za kremu dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko pa ih pretresti u šerpu debelog dna. Kuhati fil na laganoj vatri stalno miješajući 15-ak minuta. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa u to dodati smjesu sa kuhanim zumancima i mutiti da se dobije jednolična kremasta masa.

4.

Preko svake korice sa čokoladnim premazom, nanijeti žuti krem fil, te poredati kore jednu preko druge. Ostaviti malo fila i da se zamaže torta okolo.

5.

Tortu preliti glazurom za koju otopimo čokoladu sa uljem i margarinom na laganoj vatri. Mrvicu prohladiti i razliti po površini ili možete nanijeti šlag, kremu ili bilo kako ukrasiti po želji. Dobro je rashladiti, sjeci na parčad i služiti, prenosi “Coolinarika“.

Komentari

komentara