Kuća i hrana

Najzdravija grickalica na svijetu: Pistaći liječe anemiju, smanjuju rizik od srčanih bolesti i čuvaju liniju!

Napisao H. H.

Zbog ovih zdravstvenih prednosti, sigurno ćete ih uvrstiti u svoj jelovnik, ako već niste

Pistaći su jedan od omiljenih grickalica kod mnogih ljudi, a njihove zdravstvene blagodeti su mnogostruke.

Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.

Iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, ne preterujte sa konzumiranjem.

Najbolje je da kupite neoljuštene pistaće. S obzirom na to da će vam biti potrebno više vremena da ih očistite od ljuski, veća je verovatnoća da nećete preterati s njihovom količinom.

Lekovita svojstva pistaća

Spadaju među najstarije orašaste plodove. Stari rimski vladari su ih smatrali pravom poslasticom. I dan danas se preporučuju za grickanje ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Odlični su u borbi sa anemijom, regulišu telesnu težinu, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.

Komentari

komentara