Kuća i hrana

Izbijelite i očiste keramičke pločice

Napisao H. H.

Keramičke pločice u kupatilu i kuhinji s vremenom su podložne nakupljanju prljavštine i raznih naslaga kamenca i sapuna. Nije ni čudno, jer kupatilo je mjesto prepuno vlage i prašine. Budući da se svakodnevno puno koristi, naslage se brzo nakupljaju, čime prljaju vaše kupatilo. Stoga ih je povremeno potrebno detaljno izbijeliti, osvježiti i očistiti nakon čega će ponovo postati sjajne i lijepe, kao nove.

Čišćenje keramičkih pločica sirćetom

Ako ste primijetili da su fuge i pločice prepune naslaga i prljavštine, najlakše ćete ih očistiti sirćetom. Napravite smjesu od jednog decilitra sirćeta kojem ćete dodati jedan decilitar amonijaka i 4,5 litara vode te njome očistite pločice. Nakon što smjesu nanesete na pločice, ostavite da djeluje 15 minuta, a nakon toga sve dobro isperite vodom i osušite čistom krpom.

Čišćenje fuga

U slučaju da su i fuge prepune prljavštine te su promijenile boju i postale tamnije, očistiti ih možete istom smjesom uz pomoć četkice za zube. Prije nego što ih istrljate, četkicu dodatno umočite u sirće i dobro izribajte fuge. Ostavite sredstvo da djeluje nekoliko minuta pa dobro isperite i osušite. Važno je na kraju sve dobro osušiti čistom krpom kako biste izbjegli plijesan i gljivice.

Čišćenje keramičkih pločica i fuga potrebno je obaviti barem dva puta godišnje kako biste bili sigurni da nema opasnosti od tvrdokornih mrlja od kamenca, sapuna i drugih nečistoća.

Uz samo nekoliko jednostavnih koraka vaše kupatilo će zablistati kao novo. Ne trebaju vam skupa sredstva za čišćenje prepuna hemije. Pouzdajte se u moć sirćeta i očistite cijelo kupatilo bez previše muke i znoja. Sirće je efikasno poput hemijskih sredstava, no mnogo je bolje ako u obzir uzmemo efekte koje ima na zdravlje, kućni budžet i okolinu, prenose “Nezavisne“.

Komentari

komentara