Kuća i hrana Zdravlje

Koliko su grickalice štetne! – 6 stvari koje će vam se dogoditi kada prestanete da jedete čips!

Napisao admin

Ako uz omiljeni film obožavate da grickate čips, otkrijte šta će se dogoditi sa vašim tijelom ukoliko se na samo dva mjeseca odreknete omiljene grickalice!


Foto:arhiva

Istraživanje je pokazalo kako se više od 79 odsto ispitanika barem dva puta nedjeljno počasti prerađenom hranom poput navedenih slatkih i slanih grickalica.

 

Ako i vi volite da grickate dva puta nedjeljno ili češće, saznajte šta će se dogoditi u vašem tijelu ako ih na samo dva mjeseca potpuno izbacite iz ishrane.

Prvih nekoliko dana… 

1. RJEĐE GLAVOBOLJE

Prerađena hrana sadrži brojne sastojke koji nikako nisu dobri za naše zdravlje. Jedan od njih je i natrijum glutamat (MSG). Ovaj pojačivač ukusa hrani daje snažnu i neodoljivu aromu, a tijelu brojne nuspojave među kojima je i glavobolja. Glavobolja može nastupiti samo 20 minuta nakon jela, a prestanete li jesti namirnice koje ga sadrže – poboljšanje ćete osjetiti već nakon par dana.

2. BOLJI SAN

Grickalice koje konzumirate prije spavanja mogu značajno da utiču na vaše zdravlje. Keks, kiflice i perece ili čips će poremetiti nivo šećera u krvi te će se on, tokom noći i sna veoma srozati…

Pad šećera u krvi uznemiriće vaše tijelo i razbudi um. Isto tako, veliki neprijatelj dobrog sna je i so koja sakuplja vodu i pojačava osjećaj žeđi. Prestanete li u potpunosti da jedete ovakvu hranu, nakon nedelju dana vaš će san biti značajno kvalitetniji.

3. MANJI STOMAK

Prerađena hrana i grickalice dokazano uzrokuju nadutost što ćete sigurno primjetiti samo sat vremena nakon grickanja čipsa, smokija ili sličnih, nezdravih grickalica.

Jedan od razloga je so koja sakuplja vodu i uzrokuje nadutost, a drugi dodaci su sastojci koje tijelo vrlo teško razgrađuje te zbog toga usporavaju probavu i uzrokuju nadut stomak i osjećaj kao da ste se naglo udebljali. Prestanete li da konzumirate spomenutu hranu, nadutost, grčevi i slične nepoželjne pojave će nestati u roku od par dana. 

Za nekoliko mjeseci…

1. BLISTAVIJA KOŽA

Svi smo itekako svjesni koliko je šećer štetan za našu kožu. Šećer i prerađeni ugljeni hidrati koji se nalaze u čokoladicama i keksu podižu nivo insulina koji podstiče lučenje masnoća u koži. 

Rezultat toga može se očitavati u obliku bubuljica i akni te masne i sjajne kože. Izbacite li u potpunosti nezdrave grickalice iz vašeg menija u roku od mjesec dana vaša će koža postati blistavija, čišća i vrlo glatka, nježna. 

2. VIŠE ENERGIJE

Ukoliko se riješite navike grickanja već u roku od mjesec dana ćete osjetiti kako vam se tijelo polako budi. Ujutro ćete se lakše buditi, a tokom dana ćete imati više energije.

3. PRESTANAK BOLOVA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA

Koliko puta ste se probudili i jedva ustali iz kreveta jer vas boli cijelo tijelo? Za bolove u mišićima i tijelu mogu biti odgovorne i nezdrave grickalice. Hemikalije koje sadrži prerađena hrana nisu prijatelj vašeg organizma te u tijelu mogu izazvati upalne procese.

Ti procesi najviše se manifestuju na najosjetljivijim djelovima poput zglobova (koljena, ramena, ručni i skočni zglob) gdje može doći do upala, a dugoročno može uzrokovati i artritis. Mjesec dana nakon prestanka konzumacije grickalica opšte stanje će vam se značajno popraviti, a bolovi u mišićima i zglobovima će nestati.

 

ekskluziva.ba

Komentari

komentara