Kuća i hrana

Niste ih ni svjesni! – Namirnice od kojih postajete sve ljepši

Napisao admin

Svjesni ste svega dobroga što pružate svom organizmu konzumiranjem voća i povrća te balansiranjem proteina i ugljikohidrata. Ali znate li da neke namirnice pridonose očuvanju ljepote vaše kože?


Lijepa žena (foto: cure.ba)

JAJA

Ona su vrlo bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kolinom (jednim iz skupine B vitamina), a sve su to sastojci važni za zdravlje kože. Jaja su bogata i vitaminom A i selenom koji također pridonose ljepoti kože.

MASLINOVO ULJE

Koristite ga svakodnevno. Ono je zaslužno za održavanje vlažnosti kože bilo da ga koristimo u vanjskoj primjeni kao sastojak kozmetičkih preparata ili samostalno ili da ga konzumiramo kao začin salatama ili kao sastojak drugih obroka. Bogato je antioksidansima poput vitamina E i može spriječiti stres kože koji uzrokuju toksini. Važno je koristiti organsko maslinovo ulje ili ekstradjevičansko da bi izbjegli pesticide koji mogu negativno utjecati na zdravlje vaše kože.

ZELENO, ZELENO

Uvrstite li u svoju prehranu zeleno povrće, i to svakodnevno, to će pomoći obnavljanju i zaštiti vaše kože. Zaleno lisnato povrće, posebno špinat, bogato je antioksidativnim tvarima poput beta-karotena te vitamina E i C koji pomažu zaštiti kože od oštećenja. Ti antioksidansi pomažu prirodnu obnovu kože i usporavaju proces njezina starenja.

RIBA

Masna riba poput lososa, sardina i tune sadrži omega-3 masne kiseline koje potiču cirkulaciju, smanjuju upale i održavaju kožu njegovanom, hidratiziranom i blistavom. Nemojte da vas pridjev masna odvrati od ovih namirnica jer te su masti za vas i vašu kožu izrazito dobre.

ORAŠASTO VOĆE I SJEMENKE

Da bi vaša koža bila blistava i elastična, jedite orašasto voće i sjemenke. Oni su bogat izvor cinka i aminokiselina koji su važni za proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže koži da ostane mladolika. 

U BOJI

Voće i povrće u boji garantira dobar izvor vitamina A i C te beta-karotena čiju smo dobrovit za kožu već spomenuli. Neke obiluju jednim od navedenih vitamina, neka sadrže oba, a neka uz njih i beta-karoten. Dovoljan razlog da zagrizete s još većim zadovoljstvom sočnu naranču, mrkvu, rajčicu, papaju, lubenicu, mango ili marelicu.

VODA

Vaša koža u ničem na uživa toliko koliko u čaši vode koju ispijete. Ne ograničavajte ni u kojem slučaju unos vode u organizam. Držite se pravila osam čaša vode dnevno i primijetit ćete koliko vam je vaša koža zahvalna.

ŽITARICE

Izbjegavajte bijele prerađene žitarice, bijeli kruh i bijelu rižu. Radije se odlučite za cjelovite žitarice u kruhu i tjestenini te smeđu rižu. Najbolja opcija su one organski uzgojene jer ćete tako spriječiti nakupljanje štetnih tvari u organizmu.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara