Kuća i hrana

Bosanska kalja: Najljepše jelo od kupusa! (RECEPT)

Bosanska kalja - Stil.kurir.rs
Napisao H. H.

Staro i tradicionalno jelo koje ćete stalno praviti.

Sastojci:

  • 1,5 kg slatkog kupusa
  • 500 gr junetine
  • 500 gr jagnjetine
  • so, biber, mljevena paprika
  • 250 ml kiselog mlijeka
  • ulje

Kupus očistiti i isjeći na kriške, ali ne do kraja, paziti da se glavica ne raspadne.

Meso isjeći na krupnije komade, pa u šerpi složiti naizmjenično meso i kupus.

Posoliti, pobiberiti, preliti sa malo ulja i vodom do polovine. Staviti na vatru, pustiti da vri oko pola sata, a zatim na tihoj vatri kuhati par sati.

Na kraju, zagijati malo ulja i mljevene paprike, dodati kiselo mleijko, pa sve preliti preko kalje i služiti, pišu “Sećanja“.

Komentari

komentara