Kuća i hrana

Pet namirnica koje izazivaju nadutost

Napisao H. H.

Nadutost nije samo neugodnost koja vam onemogućava obući svoje omiljene traperice za večernji izlazak nego vam može stvoriti i velike neugodnosti.

Ponekad tačno znate što je uzrokovalo nadutost, kao što je primjerice ogromna večera koju ste upravo imali, ali u drugim slučajevima uzrok nadutosti i nije tako jasan, pišu “Nezavisne novine“.

Donosimo vam namirnice koje najčešće izazivaju nadutost:

Kelj

Kelj ima visoku nutritivnu vrijednost i odlična je opcija za salate, ali u isto vrijeme može biti jedan od uzročnika nadutosti. Lisnato zeleno povrće sadrži i mnoštvo vlakana i šećera koji mogu izazvati nadutost.

Svježi sir

Sir je mliječni proizvod, što znači da ima visok nivo laktoze. Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji su intolerantni na laktozu mogu imati problema jer svježi sir izaziva nadutost.

Masna hrana

Masna hrana kao što je pomfrit može uzrokovati nadutost jer želucu treba duže vremena za probavljanje.

Žvakaća guma

Žvakaća guma može prouzrokovati gutanje veće količine vazduha koja se spušta u vaš želudac. Žvake sadrže šećerne alkohole koji također izazivaju nadutost.

Jabuke

Ako niste navikli na konzumiranje hrane ispunjene vlaknima, trebate izbjegavati prekomjernu konzumaciju jabuka i ograničiti količinu.

Komentari

komentara