Kuća i hrana

VOLITE TJESTENINU, A ŽELITE DA SMRŠATE? Zbog ovog istraživanja obožavat ćete NAUČNIKE!

Napisao H. H.

Ukoliko volite špagete i ne želite da ih se odreknete ni za vrijeme dijete, naučnici imaju dobru vijest za vas. Ishrana pastom doprinosi gubljenju kilograma, tvrdi se u novom istraživanju.

Italijanske tjestenine nisu nikakav eliksir za otapanje masnih naslaga, pa će konzumiranje tri porcije paste sedmično, što je jedno pakovanje od pola kilograma, doprinijeti gubitku upravo tolike težine – pola kilograma u periodu od tri sedmice

Radi se o tome da, za razliku od ostalih rafiniranih ugljenih hidrata, špageti, makaroni, pene i fusile imaju niži glihemijski indeks pa ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, navode naučnici.

Naučnici su analizirali 29 ranijih studija, koje su ispitivale uticaje ishrane tjesteninama u odnosu na druge ugljene hidrate, u kojima je učestvovalo ukupno 2.448 ljudi. Većina njih jela je 3,3 porcije paste sedmično, piše “Daily Mail”.

Glavni autor studije doktor Džon Sjevenpajper, iz bolnice Sent Majkls u Torontu, kaže da se sada može reći da pasta nema neželjene efekte na tjelesnu težinu kada se konzumira kao dio jelovnika zdrave ishrane.

“Tjestenina nije doprinijela porastu tjelesne težine niti masnoća u organizmu. Možemo reći da bi ona mogla da postane dio zdrave dijete, kao što su one zasnovane na unosu hrane sa niskim glihemijskim indeksom”, ističe on.

Na naučnicima je da detaljnije utvrde i da li tjestenine mogu da budu i redovni sastavni dio dijeta, mimo pomenutih, a da ne doprinesu povećanju ili stagniranju težine, prenosi “B92“…

Komentari

komentara