Kuća i hrana

Najgora hrana za spavanje – Namirnice koje vas drže budnim

Napisao admin

Povezanost hrane i sna je ogromna. Već znamo da premalo sna narušava pravilno razmišljanje o tome šta jedemo, a isto tako znamo da i premalo i previše sna može da dovede do gomilanja kilograma. Evo koje vas namirnice, između ostalog, uvode u taj začarani krug.


Nesanica (foto: cure.ba)

Zdrav san je od izuzetne važnosti za opšte stanje organizma i dobro raspoloženje, a može i da spriječi pretjerano gomilanje kilograma, kome je tijelo sklono kada je neispavano. Ovu hranu nikako ne biste trebali da jedete kada uskoro treba da odete na spavanje, jer će vam poremetiti san.

Kafa

Vjerovatno ne moramo da vam objašnjavamo zašto ne treba da pijete kafu u deset uveče, ali i uticaj popodnevne kafe traje duže nego što biste očekivali. Kofein ostaje u tijelu satima, tako da je i kafa u četiri popodne loša ideja. To važi i za sve proizvode sa ukusom kafe.

I čajevi sadrže kofein, ali ako prije spavanja popijte čaj od valerijane ili kamilice, oni će vam stvarno pomoći da lakše zaspite.

Čokolada

Čak i ako znate da treba da izbjegavate kafu i jači čaj, možda sabotirate san skrivenijim izvorima kofeina, kao što su čokolada i slatkiši od nje, posebno tamne. Gazirana pića isto mogu da sadrže kofein.

Alkohol

Iako na početku može da vas lakše uspava, alkohol prekida kasnije faze spavanja, koje su važne za pamćenje i motoričke vještine, i zbog čega ste sljedeći dan neispavani, sudeći prema posljednjim istraživanjima.

Masna hrana

Već znate da nije dobra za vaše srce, ali se ispostavilo da masna hrana može i da poremeti spavanje. Masna ishrana čini da ljudi više spavaju preko dana, što je opet povezano sa debljanjem.

Šnicla

Vaše tijelo nije napravljeno tako da može da vari hranu dok spava. Proteini su poseban problem za digestivi sistem, jer se teže vare od drugih hranljivih materija. S druge strane, možete da pojedete parče ćuretine, koja isto sadrži proteine, ali i tripotofan, amino kiselinu koja ustvari sama po sebi izaziva pospanost.

Začinjena hrana

Svi znaju da začinjena hrana može da izazove gorušicu, posebno ako legnete malo poslije jela. Štaviše, začinjena hrana podiže tjelesnu temperaturu, što zbunjuje mozak, jer se inače temperatura prirodno malo smanjuje kako se vrijeme za spavanje približava.

smedia

Komentari

komentara