Kuća i hrana

Milioni potrošeni na sumnjivu uvoznu robu – Pijemo mlijeko iz Afrike, jedemo meso iz Mađarske

Napisao admin

Kakvu hranu jedemo i odakle ona stiže muči sve više stanovnika Republike Srpske, posebno zbog sve češće pojave sumnjivih uvoznih proizvoda, ali to ne sprečava prekomjeran uvoz koji već godinama ugrožava domaću proizvodnju.


Mlijeko (foto: cure.ba)

Na domaće tržište iz uvoza stiže sve i svašta, od mesa, mlijeka, krompira, pa do raznih sorti voća i povrća.
 
Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, lani je uvezeno više od 72,7 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, čija je vrijednost iznosila oko 164,4 miliona maraka.
 
Interesantan podatak je da je mlijeko na naše stolove stizalo čak i iz Afrike. Prema podacima STK BiH, lani je iz afričke države Sijera Leone uvezeno 24.680 kilograma mlijeka i pavlake, čija je vrijednost bila 80.611 maraka.
 
Mlijeko i razni mliječni proizvodi uvoženi su, između ostalog, i iz Češke, Mađarske, SAD, Litvanije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Njemačke.
 
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, lani je uvezena 144.891 tona voća, čija je vrijednost bila 122 miliona maraka, a koje je uglavnom stizalo iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Turske. Najviše je bilo banana, agruma, ali i jabuka i krušaka, koje su tipično voće za naše podneblje.
 
Da uvoz raste iz godine u godinu pokazuju i podaci da je u 2011. godini uvezeno voća u vrijednosti 109 miliona maraka, dok je 2010. vrijednost uvezenog voća bila 108 miliona KM.
 
Kada je u pitanju uvoz povrća, u 2012. godini u BiH je iz raznih zemalja stiglo 70.525 tona, ukupne vrijednosti 22 miliona maraka. Najviše je uvezeno krompira, paradajza, luka i kupusa, i to iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Holandije.
 
Sa druge strane, u Srpskoj je lani, prema podacima Zavoda za statistiku, proizvedeno 120.626 tona krompira i 33.737 tona jabuka.
 
U BiH je lani uvezeno 41.255 tona mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, čija je vrijednost bila 154 miliona maraka.
 
– Najviše se uvozila govedina, junetina i piletina, i to iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Holandije, Slovenije i Italije – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević i dodao da je vrijednost izvoza mesa lani iznosila 19 miliona KM.
 
Prema njegovim riječima, uvoz mesa tokom prošle godine bio je najveći u posljednje četiri godine.
 
– U odnosu na 2011, prošle godine je uvezeno šest tona mesa više – kazao je Kovačević.
 
Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u klaonicama u Srpskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine našlo se 6.827 tona goveda, 4.078 tona ovaca, 33.773 tone svinja, te 1.855.491 tona živine.
 
Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac smatra da je već odavno alarmantna situacija u domaćoj proizvodnji.
 
– Naše tržište u posljednjih nekoliko godina postalo je najveće smetljište. Uvozimo sve i svašta, sumnjivog kvaliteta i ko zna odakle, dok domaći proizvodi propadaju – istakao je Banjac.
 
Naglasio je da su samo tokom prošle godine mnogi poljoprivrednici bacili gotovo polovinu svojih proizvoda i to najviše zbog toga što su proizvodi iz uvoza po nižim cijenama preplavili tržište.
 
– Sve dok iza nas ne stanu vlasti i ne sprovedu oštrije kontrole uvoza, nema napretka domaće poljoprivrede – dodao je Banjac.
 
Sličnog mišljenja je i predsjednik Uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji ističe da se već godinama ne radi ništa kako bi se smanjio nekontrolisani uvoz.
 
– Domaći uzgajivači svinja godišnje gube čak 60 odsto dobiti zbog mesa iz uvoza. Ono što je još alarmantnije jeste činjenica da je to meso iz uvoza nekvalitetno, a da propada domaći kvalitet – kazao je Maljčić.
 
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Vladimir Usorac rekao je da se godišnje u Srpskoj proizvede 110 miliona litara mlijeka, odnosno toliko se otkupi, dok oko 40 miliona litara ostane u domaćoj potrošnji.
 
– Ono što muči naše mljekare jeste to što BiH ne vodi računa šta se uvozi. Tako nam u prodaju iz uvoza stiže mlijeko sa deset odsto vode, koje automatski može da bude i jeftinije, a nekvalitetnije je – kazao je Usorac.
Količina i vrijednost uvezenih namirnica prošle godine
 
PROIZVOD KOLIČINA VRIJEDNOST
 
povrće 70.525 tona 22 miliona KM
 
voće 144.891 tona 122 miliona KM
 
meso 41.255 tona 154 miliona KM
 
mlijeko i 72,7 miliona kg 164,4 miliona KM
 
mliječni proizvodi
Proizvodnja u 2012. u Srpskoj
 
PROIZVOD KOLIČINA (u tonama)
 
krompir 120.626
 
jabuke 33.737
 
šljive 65.193

nezavisne

Komentari

komentara