Kuća i hrana

Crni napitak – Kafa "briše" celulit, osvježava zrak, ali i popravlja namještaj

Napisao admin

Neugodan miris češnjaka na rukama možete skinuti kafom, talog se koristi kao prirodno gnojivo, a crni napitak mesnom gulašu daje lijepu tamnu boju i dobar okus.


Kafa (foto: cure.ba)

Nakon što ujutro popijete mirisnu kafu, ne bacajte talog jer njime možete očistiti lice. Vlažnim talogom nježno istrljajte lice kako biste odstranili mrtve stanice, a potom isperite. Ovom višenamjenskom namirnicom možete i kosu učiniti sjajnijom. Dok je suha i čista, u kosu stavite ekstra jaku, mljevenu kafu, ostavite 20 minuta pa isperite. Za najbolje rezultate ponavljajte sedam dana. Nakon što operete automobil, često se dogodi da neki mirisi ostaju, ali ne s kafom.

Limenku svježe mljevene kafe stavite u automobil negdje gdje se neće prevrnuti, a ona će na sebe povući sve prisutne neugodne mirise.

Imate li ljubimca koji za sobom ostavlja neugodan miris, mljevenu kafu zagrijte u metalnoj tavi i stavite u sobu (koja smrdi). Dok se kava ohladi, miris će nestati. Pukotine na tamnom drvenom ormaru ili stolu mogu biti frustrirajuće, no možete ih popraviti kafom. Pomiješajte nekoliko žlica mljevene kafe s toliko vode da nastane gusta smjesa i nožem je razmažite u pukotine. Višak obrišite krpom i premažite voskom za namještaj – voilà, izgledat će kao nov. Za drvo s crvenim tonom možete dodati malo joda u smjesu. Zbog jake boje kuhana kafa može poslužiti i za bojenje jaja za Uskrs. 

Ubrzajte razgradnju komposta kafom                            

Kava će povećati populaciju bakterija te ubrzati razgradnju komposta i tla. Kafa je blago kisela pa ako ne odgovara tlu, možete je prvo skuhati jer će tako izgubiti kiselost.

Talog iskoristite kao posve prirodno i hranjivo gnojivo

Azaleje, ruže i zimzelene biljke obožavaju talog jer povećava kiselost te prozračuje tlo. Jedanput na mjesec 3/4 šalice taloga ukopajte u zemlju oko korijena biljke te je obogatite dušikom, fosforom i drugim mineralima.

Mirise od kuhanja ili čišćenja s ruku skinite kafom

Češnjak, riba ili neki začini fino mirišu dok se kuhaju, no satima poslije postaju neugodni. Kako biste ih se riješili, istrljajte ruke talogom od kafe te isperite toplom vodom.

Kreme za celulit zamijenite talogom kafe

Kofein, sastojak koji sadrže gotovo sve kreme za celulit, poboljšava metabolizam, a nigdje ga nećete više i u prirodnijem obliku naći nego u kafi. Još topli talog pomiješajte s uljem od kokosa i namažite na kožu masirajući kružnim pokretima nekoliko minuta prije ispiranja.

U mesni gulaš možete dodati šalicu crne kafe

Kako bi dobio lijepu tamnu boju i dobar okus, na pola kuhanja dodajte šalicu crne kafe. Iako se čini neobično, kuhari hvale ovaj potez. Možete i suhe odreske, npr. od teletine, namazati kafom da bi se zapekla na njima.

24sata.hr

Komentari

komentara