Kuća i hrana

Najukusniji italijanski hljeb: Od sada ćete samo njega praviti! (RECEPT)

Napisao H. H.

Predivan domaći hljeb, tijesto je slično kao kod somuna, samo su drugačijeg oblika. Odlični za sendviče. Fino rupičasti i vazdušasti, isto tako i mekani

Veličine koje ćete praviti zavisi od vas. Od ove mjere dobijete 4 velike i 4 manje ćabate.

Sastojci:

  • 1/2 kvasca
  • 3 dl vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 0, 5dl ulja
  • brašna toliko da se umijesi mekano tijesto

Priprema: Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmiješa viljuškom. Dodati so i pola mjere ulja. Izmiješati, pa dodavati brašno miješajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promiješate viljuškom onda rukom izmijesite dodavajući po malo brašna ali da tijesto na kraju bude mekano, skoro ljepljivo za ruke. Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premijesite. Ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od tijesta odvajajte loptice veličine pesnice, pa ih oblikuje u loptice i razvucite, piše “Domaći recepti“.

Tepsiju dobro pobrašnavite, pa stavljajte ih u razmaku cik – cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Kada prođe određeno vrijeme i kada omekšaju, onda pobrašnavite prste i od sredine pritiskajte, u sredini malo manje pa sve više prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odozgo. Ako vam je pretoplo, prebacite najlon ili celofan da se ne bi osušili.

Tako ostavite još 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrijte na 300 stepeni, pa prvo stavite 10-ak minuta da se peku na donjem nivou, pa ih na polovini pečenja podignite na sredinu. Pečeni su kada fino porumene.

Prekrijte ih krpom na jedno 10-a minuta.

Komentari

komentara