Kuća i hrana

ZAŠTO TREBATE JESTI JAJA SVAKI DAN

Napisao H. H.

Kažu kako su jaja prepuna korisnih sastojaka za naše zdravlje

Od momenta kada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrijednostima su stalno bila podložna mijenjanju. Posljednjih godina vladala su mišljenja kako jaja nisu zdrava, te da našem organizmu učine više štete nego koristi.

Međutim, jaja su bogata mineralima, kao što su selen i jod, zatim vitaminima B12 i vitaminom D. Važno ih je jesti zbog regulacije holesterola u krvi. Jaja u sebi sadrže najkvalitetnije proteine, ima ih u većoj količini od onih koje možete naći u mesu ili mlijeku. Jaja su odlična za dobar vid, njihovim redovitim unosom u organizam smanjuje se rizik od nastanka očnih bolesti.

Kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponenti odgovornih za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Jaja će vas zasititi mnogo bolje od svih drugih namirnica, pa ako svako jutro počinjete s tri jaja, bit ćete upola manje gladni tokom dana, imat ćete manju potrebu jesti grickalice i tako nećete nagomilati suvišne kilograme na tijelu.

Jaja su odlični dodatak za jačanje kose i noktiju, a samo jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu količine selena, koji poboljšava imunitet i regulira hormone štitne žlijezde. Jaja u sebi sadrže holin, tvar koja je važna za obnovu moždanog tkiva, za dobar rad mozga ali i pamćenje.

Zbog toga što su toliko hranjiva, jaja često nazivaju prirodnim multivitaminima. Kanadski naučnici ustanovili su kako jaje u doticaju s enzimima koji se nalaze u želucu proizvodi proteine koji na organizam djeluju poput lijeka.

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje nije za džaba u narodu poznata  izreka od kada je svijeta. Bilo da volite pečena jaja, jaja ‘na oko’ ili kuhana – nemojte izaći iz kuće prije ovog zdravog obroka!

Komentari

komentara