Kuća i hrana

Američka firma razvila tehniku – Hljeb odsada ostaje jestiv dva mjeseca

Napisao admin

Američka firma Microzap razvila je tehniku kojom bi hljeb, kako tvrde, mogao ostati jestiv, bez plijesni, puna dva mjeseca, prenosi BBC.


Hljeb (foto: cure.ba)

Američka firma Microzap razvila je tehniku kojom bi hljeb, kako tvrde, mogao ostati jestiv, bez plijesni, puna dva mjeseca, prenosi BBC.

Riječ je o tretmanu hljeba u sofisticiranoj mikrovalnoj pećnici koja ubija spore koje uzrokuju kvarenje hljeba. Firma tvrdi da bi se time mogla značajno smanjiti količina bačenog hljeba, koji samo u Velikoj Britaniji iznosi trećinu ukupno kupljenog hljeba. Ista se tehnika može koristiti i za cijeli niz prehrambenih namirnica, uključujući svježu puretinu i mnoge vrste voća i povrća.

Bacanje hrane golem je problem u većini razvijenih zemalja. Brojke govore da ove godine prosječna američka porodica baca 40 posto hrane koju kupuje, što godišnje iznosi 165 milijardi dolara. Najviše se baca hljeb, a jedan od njegovih najvećih neprijatelja je plijesan, koja hljeb učini nejestivim za najviše 10 dana.

Microzap je do otkrića došao slučajno, nakon što su krišku hljeba obradili u specijalnoj mikrovalnoj spravi, koja inače služi za ubijanje bakterija poput MRSA-e i salmonele. Stroj je ubio spore plijesni za 10 sekundi.

Nakon 60 dana, hljeb je imao jednak sadržaj plijesni kao što je imao kad je izašao iz pećnice, rekao je glavni direktor Miceozapa Don Stull. Još ostaje za vidjeti kakva će biti reakcija kupaca na hljeb star dva mjeseca, iako pogodan za jelo, ako se otkriće proširi na opću proizvodnju hljeba, piše Mostarlife. 

cure.ba

Komentari

komentara