slot online 2023

žene koje redovito vježbaju – Vježbanje u mladosti sprječava debljanje u starosti

Napisao admin

Osobe, a pogotovo žene koje redovito vježbaju tijekom mladosti, u kasnijim će godinama života biti manje sklone borbi s viškom kilograma, kažu znanstvenici.


vježbanje (foto:cure.ba)

No, treba napomenuti kako povoljan utjecaj vježbanja dolazi do izražaja samo ukoliko osoba prakticira oko 150 minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti tjedno, kao što su trčanje, brzo hodanje, košarka ili svakodnevne aktivnosti poput kućanskih poslova. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of American Medical Association.

“Nadamo se kako će naše otkriće potaknuti ljude da žive aktivnijim stilom života. Tjelesnu je aktivnost važno početi primjenjivati u ranoj dobi, ali i ostati aktivan tijekom daljnjeg života. Na taj ćete način lakše zadržati željenu tjelesnu težinu i spriječiti debljanje u srednjoj dobi”, poručila je autorica istraživanja dr. Arlene Hankinson.

Znanstvenici su upozorili kako samo povećana razina fizičke aktivnosti nije u potpunosti dovoljna za smanjenje tjelesne težine. Ipak, redovito vježbanje svakako pomaže u održavanju težine tijekom prijelaza iz mladih u srednje godine.

cure.ba

Komentari

komentara