slot online 2023

Planiranje obroka – Hrana koja će vam povećati apetit

Napisao admin

Većina nas pokušava kontrolisati našu težinu jedući manje umjesto konzumiranja zdrave hrane.


Paradajz (Foto: Cure.ba)

Tokom vremena, mi naviknemo da jedemo manje i zaustavljamo gubljenje težine jer se stopa našeg metabolizma usporava. Osim toga, ova nezdrava navika ostavlja nas sa slabim apetitom.

Bez apetita možemo ostati i nakon neke teže bolesti, ali bez obzira na razlog, mi moramo povećati naš apetit na normalno prihvatljivu razinu. Pa tako neka hrana vrlo lako može povećati vaš apetit. Planirajte vaš obrok tako da on uključuje neke od ovih namirnica.

1. Lijepo servirana hrana

Mnoga znanstvena istraživanja su potvrdila činjenicu da bolji izgled hrane pomaže da se poveća apetit. Ako vas izgled hrane privlači, onda ćete svakako željeti jesti. Dakle, hrana koja je ukusno servirana, uticat će na to da osoba osjeća glad i žudi za njom.

2. Hrana koja miriše dobro

Brokula je vrlo zdrava, ali je vrlo teško da će vas privlačiti na isti način kao što će to učiniti tanjir pun ražnjića. Miris koji dominira utiče na naš apetit. Hrana koja je dobra za apetit često ne miriše dobro. Namirnice poput zelenog povrća nemaju miris, tako da nas i ne mogu impresionirati. Zbog toga pokušajte napraviti ukusnu i mirišljavu hranu, tako što ćete koristiti određene umake i preljeve. Naprimjer, možete kuhati brokulu u umaku od gljiva kako bi miris bio zanimljiviji.

3. Svježa hrana

Ustajala hrana ne privlači vaša osjetila, čak i ako njena nutritivna vrijednost nije značajno smanjena. Uvijek nastojte jesti svježe namirnice kako bi  povećali apetit.

4. Crvene namirnice

Prema Feng shuiju, boja u velikoj mjeri utiče na naš apetit. Možda ste primijetili da većina fast food lanaca, ima crvenu boju u svom logu. Ovaj psihološki okidač radi na čudne načine. Mi vam ne savjetujemo da jedete trans-masti  koje se nalaze u brzoj hrani kako bi povećali vaš apetit. Budite pametni i koristite ovu teoriju na zdrav način. Dodajte paradajz, crvene paprike i šafran kako bi vaša hrana bila što crvenija. Sok od lubenice  je dobra i zdrava ideja da zamijenite vaš večernji čaj ili kafu.

cure.ba

Komentari

komentara