slot online 2023

SVI MISLE DA SE OD NJEGA MRŠAVI: Ovo je prava istina o jabukovom sirćetu!

Napisao H. H.

Miranda Ker navodno preliva svaku salatu jabukovim sirćetom da bi ostala mršava, a Megan Foks ga pije pomešanog sa vodom kako bi “očistila organizam”.

Može li jabukovo sirće zaista da pomogne u mršavljenju? Evo šta kaže dijetetičarka Džeklin London.

 

“Jabukovo sirće ne bi trebalo smatrati magičnim napitkom za mršavljenje”, kaže ona.

 

Ona dodaje da su studije koje su navodno pokazale da je ovo sirće dobro bile sprovedene na ograničenom uzorku i da je najbolji argument da dovodi do odloženog gastričkog pražnjenja. Drugim rečima, ako pijete jabukovo sirće na prazan stomak,duže ćete biti siti i manje ćete jesti.

 

Možda ste čuli i za teoriju da jabukovo sirće pomaže u ublažavanju negativnih efekata koje gojaznost ima na zdravlje. Problem je, kaže dijetetičarka London u tome što su mnoga od tih istraživanja sprovedena na životinjama i nema čvrstih dokaza da bi isto delovalo i na ljudima.

 

Te preliminarne studije sugerišu da možda postoji veza između konzumacije sirćeta, insulinske rezistencije i bolesti koje nastaju kao posledica gojaznosti, ali ključna reč je možda – jer ne postoje dokazi.

 

Kad smo to raščistili, ako će vas jabukovo sirće motivisati da jedete više salate – kao što je rekla Miranda Ker – samo napred.

 

“Ja sam za sve što će ljude motivisati da jedu više povrća i voća, a jabukovo sirće je zaista dobar dodatak salati”, kaže dijetetičarka. Osim toga, dodaje fin, blago sladak ukus koji ima nula kalorija, a to sasvim sigurno neće naškoditi vašem struku.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Pored toga, još jedna potencijalno dobra strana jabukovog sirćeta krije se u snazi antioksidanata. S obzirom na to da se jabuke fermentišu da bi se napravilo sirće, nutrijenti poput beta-karotena, kalcijuma i kalijuma se zadržavaju u njemu.

 

“Antioksidant, antimikrobni efekat jabukovog sirćeta je dobar za kožu, kao što kažu neke poznate ličnosti. Znamo ishrana bogata antioksidantima štiti ćelije i da ima niz drugih dobrih efekata na zdravlje”, kaže dijetetičarka.

 

Kada je reč o koži, antioksidanti zaista imaju zaštitna svojstva, poput pomoći u zaštiti od štetnog UV zračenja. Takođe, pomažu i ponovno stvaranje ćelija, što je možda razlog zašto zvezde tvrde da je sirće zaslužno za sjajnu kožu.

 

Dakle, da sumiramo – jabukovo sirće ni u kom slučaju nije loše za vas, naprotiv, ali ne očekujte da će vam pomoći da preko noći skinete višak kilograma.

Komentari

komentara